Papírforma: Haneke nyerte az Arany Pálmát

kgy

2012. május 27., vasárnap 21:05, frissítve: vasárnap 21:06

A cannes-i zsűri az előzetes várakozásoknak megfelelően Michael Haneke Love című filmjének adta az Arany Pálmát. Meglepetésre díj nélkül maradt Abbasz Kiarostami és Jacques Audiard. A zsűri díját Ken Loach nyerte, a nagydíjat az olasz Matteo Garrone kapta.

A nagydíjat az olasz Matteo Garrone kapta, akinek Reality című filmjét ugyan dicsérte a szakma, de díjesélyesnek senki sem tartotta. A Reality egy nápolyi halkereskedőről szól, akit a családja noszogat, hogy jelentkezzen a Big Brotherbe. Az álom hajszolása egyre jobban megzavarja a férfi ítélőképességét.

A zsűri díját Ken Loach The Angels' Share című alkotása nyerte. Az idén 76 éves Loach évtizedek óta meghatározó alakja az 'A' kategóriás fesztiváloknak, így a cannes-i mezőnynek is, legutoljára 2006-ban Arany Pálmát nyert a Felkavar a szél című alkotásával. A The Angels' Share egy Glasgowban játszódó keserédes komédia, s mint olyan, az elmúlt évek politikusabb darabjaihoz képest szórakoztatóbb munka.

A legjobb rendező a mexikói Carlos Reygadas lett (Post Tenebras Lux), a legjobb forgatókönyv díját pedig a román Cristian Mungiu kapta, aki 2007-ben 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotásával három díjat is nyert, közte a legjobb filmnek járó Arany Pálmát. A Beyond the Hills két és félórás mozi két lány kapcsolatáról szól. Egyikük Németországból tér haza Romániába, abban a reményben, hogy ismét visszatérhet ahhoz a személyhez, akit igazán szeretett életében, s igazán szerette őt. Ám azzal szembesül, hogy a másik lány közben rátalált Istenre. A főszerepet alakító hölgyek, Cristina Flutur és Cosmina Stratan megosztva kapták meg a legjobb színésznőnek jár elismerést, így Mungiu filmje az egyetlen, amely több komoly elismerést is kapott az este folyamán.

Eközben a legjobb színész díját Mads Mikkelsen nyerte a The Hunt című Thomas Vinterberg filmben nyújtott alakításáért. Mikkelsennek nagyon fut a szekér, decemberben egy spéci Európa Filmdíjjal ismerték el művészetét, s nemzetközi karrierje mellett továbbra is figyel az európai szerzői darabokban való részvételre is. A The Huntban negyvenéves, elvált férfit alakít, akinek új barátnője és állása lesz, amikor egy hazugság miatt egész élete összeomlik.
Az egész estés filmek díjazásából az is kiderül, hogy a korábban esélyesnek tartott Abbasz Kiarostami és a francia Jacques Audiard is díj nélkül távozik Cannes-ból.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát egy török alkotás nyerte, amely történetesen a The Artist – A Némafilmeshez hasonlóan némafilm. L. Rezan Yesilbas filmje, a Sessiz-Be Deng egy asszonyról szól, aki három gyerekét egyedül neveli, s férje börtönben ül.

Miközben a győzteseket ünnepli Cannes, érdemes megemlíteni Pálfi György alkotását, amely a Cannes Classics programba kapott meghívást, s az összeállítás záró vetítéseként szombaton játszották nagy érdeklődés mellett. A közönség reakciói pozitívak voltak, s a szakma is elismerően beszélt a Final Cut – Hölgyeim és uraimról. A film forgalmazási jogát megvásárolta a jó nevű Wild Bunch nemzetközi forgalmazó, amely pontosan mutatja, hogy mennyire komolyan veszik Pálfi munkáját. Igaz, ahogy ők is fogalmaztak, ehhez rendezni kell a film szerzői jogait. Pálfiék ettől a szerződéstől várják a jogok rendeződését.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.