Robbanás Budapesten

MNO

2016. szeptember 24., szombat 23:29, frissítve: hétfő 08:23

Detonáció történt szombaton éjjel fél tizenegy után nem sokkal a budapesti Teréz körút és a Király utca sarkán egyelőre ismeretlen okból. Tűz nem volt, de a tűzoltóság is a helyszínre vonult a tűzszerészek mellett. Több utcát lezártak, a környéket kiürítették. Két súlyos sérültről tudni eddig, őket kórházban ápolják. Néhány járat útvonala módosult, a rendőrség a lakosság segítségét kéri.
  • Detonáció történt szombat 22 óra 36 perckor a budapesti Teréz körút és a Király utca sarkán.
  • Egy rendőrnő és egy rendőr megsérült, állapotuk súlyos.
  • A robbanás oka egyelőre nem ismeretes, gázrobbanásról és bűncselekményről is lehetett hallani, az is lehet, hogy szöges bomba robbant.
  • A rendőrség mindenesetre bűncselekmény miatt nyomoz, felhívást tett közzé, szemtanúk jelentkezését várja.
  • A BKK közölte, hogy két trolibuszjárat és a 4-es, 6-os villamost pótló autóbuszok közlekedése módosul.
  • Vasárnap reggeli információk szerint beengedik otthonukba a lezárt területen lakókat.

Robbanás történt szombat éjjel 10 óra 36 perckor Budapesten, a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél álló egyik épület földszinti üzlethelyiségében – közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szombat éjjel tizenegy óra körül. A helyszínen lévő kollégánkat arról tájékoztatták, hogy a Nagykörutat a Wesselényi utca és az Andrássy út között lezárták. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, senkit nem engedtek a kordonnal elkerített területre. A BRFK vasárnap hajnalban kiadott közleménye szerint két gyalogos járőrük sérült meg a robbanásban, állapotuk súlyos, kórházban ápolják őket. Megkezdték a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végeznek.

 
A rendőrségi kordon a Wesselényi utca felől
 Fotó: Magyar Nemzet
 

A detonáció oka egyelőre nem ismeretes, a közösségi médiában gázrobbanásról és bűncselekményről egyaránt felröppentek hírek, ezeket jelen pillanatban érdemes komoly fenntartásokkal fogadni. A Népszabadság azt írja, hogy egyik munkatársukhoz, aki a környéken lakik, becsöngettek a rendőrök, azt mondták, az összes lakót kikérdezik, és jelenlegi tudomásuk szerint olyan bomba robbanhatott, amelyben szögek voltak. A helyszínen többen arról beszéltek, hogy robbantottak, egy szolgálaton kívüli tűzoltó pedig azt mondta tudósítónknak: szerinte egy gázrobbanás nyílt lánggal járt volna, és az áramot is le szokták kapcsolni olyankor, ami ebben az esetben nem történt meg. De mindez egyelőre csak spekuláció. Egy, a Teréz körút 4. szám alatt lakó hölgy úgy tudja, a 2.-ben történt a detonáció, ahol egy szupermarket van. Egy, a Liszt Ferenc téren dolgozó pincér arról számolt be, hogy a munkahelyén is lehetett érezni a robbanás erejét.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a fotók alapján ő is inkább bűncselekményre gyanakszik, nem gázrobbanásra, de annak, hogy terrortámadás történt volna, egészen minimális az esélye:

Ha a környéken volt, és látott vagy hallott valamit, írjon nekünk a szerk@mno.hu címre!

Rendőröket láttunk a körúttal párhuzamos Eötvös utcában lépcsőházakba becsengetni szemtanúkat keresve. Sok egyenruhás volt a környező utcákban is, a kordonnak már a közeléből is elirányították a járókelőket.

 
Király utca
 Fotó: Magyar Nemzet
 

A közelben tartózkodók szerint nem sokkal szombat 23 óra előtt hatalmas robbanás rázta meg a környéket, ablaküvegek is betörtek a detonáció következtében. Kiürítették a helyszínhez közeli szórakozóhelyeket és például a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületét is.

A mentők egy rendőrnőt és egy rendőrt szállítottak kórházba súlyos sérülésekkel. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője ezt az Index kérdésére megerősítette, de további információt a sérültekről, sérüléseikről és állapotukról egyelőre nem közölt. A portál úgy tudja, az egyenruhásokon kívül egy éppen a helyszínen lévő taxis is megsérült.

Az Indexnek elküldött levelében a Nemzeti Nyomozó Iroda azt írta, hogy több ember sérelmére elkövetett emberölés gyanújával nyomoznak. Eddig azonban nem lehet arról tudni, hogy bárki életét vesztette volna a robbanásban, a hivatalos közleményekben is két sérültről van szó, ezért a portál megkereste a nyomozó irodát. Telefonban azt a tájékoztatást kapták, hogy lehetséges, hogy a kavarodásban kimaradt egy „kísérlet” szócska az emberölés elől.

Egy, a környéken lakó külföldi turistát állítólag annak ellenére nem engedtek a lezárt területre, hogy a rendőröknek elmondta, életmentő gyógyszert szed, inkább mentőt hívtak hozzá.

Beengedik otthonukba a lezárt területen lakókat

A HVG.hu értesülése szerint a robbanás közvetlen közelében szombat éjjel a lakóknak azt mondták, aznap már biztosan nem tudnak hazamenni, ezért több napra való ruhát vigyenek magukkal. Az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli információi szerint a lakcímkártyával rendelkező lakókat vasárnap reggeltől beengedik a budapesti Teréz körúti robbanás miatt lezárt területen lévő otthonukba, a többiek buszokon várnak. A csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrök minden környéken élőt kikérdeznek, a helyszínelők folyamatosan dolgoznak. A környéket olyan szigorúan lezárták, hogy még egy szirénázó mentőautót sem engedtek át az érintett szakaszon – tette hozzá.

Több forrás is beszámolt arról, hogy a szombat éjjeli robbanás helyszínéhez közel szögeket találtak, ám ezek önmagukban még nem valószínűsítik, hogy bomba robbant: akár gázrobbanással vagy más módon is az utcára kerülhettek.

 
Helyszínelők által körberajzolt szög a földön 2016. szeptember 25-én a fővárosi Király utca és Teréz körút kereszteződéséhez közel, ahol ismeretlen eredetű robbanás történt 24-én éjjel az egyik földszinti üzlethelyiségben
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
 

 

 A Pesten hallottam nevű Facebook-csoport egyik hozzászólója azt írta: a szomszédos bárban volt, amikor a robbanást meghallották. A vendégek pánikba estek, kirohantak az utcára, ahol csak füstöt lehetett látni, illetve egy földön fekvő embert. „Azóta is cseng a fülem” – írta nagyjából egy órával a detonáció után.

 
Az Oktogon felőli kordon
 Fotó: Magyar Nemzet
 

Néhány járat útvonala módosult

A robbanás miatt két trolibuszjárat és a 4-es, 6-os villamost pótló autóbuszok közlekedése módosul – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapjára vasárnap hajnalban felkerült tájékoztatásból.

A 70-es és a 78-as trolibusz terelve közlekedik, nem érinti az Akácfa utca, a Király utca/Erzsébet körút, valamint az Izabella utca/Király utca megállót vasárnap hajnaltól. Szintén üzemkezdettől a hatósági zárás következtében a villamospálya karbantartása miatt a hétvégén közlekedő pótlóbuszok nem érintik a Király utca/Erzsébet körút és a Wesselényi utca/Erzsébet körút megállókat – tudatta a BKK.

A rendőrség a Police.hu-n közzétett felhívás szerint az ingyenesen hívható 06-80/620-107-es telefonszámon vagy a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikén várja azok jelentkezését, akik a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodtak, illetve akiknek a cselekményről információjuk van. 

Hétfőn ülésezik a nemzetbiztonsági bizottság

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke összehívta a testület ülését hétfő reggelre. Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta, az ülésen részletes beszámolót vár a hatóságoktól a szombati, Teréz körúti robbanás kivizsgálásának eredményéről, a robbanás lehetséges okairól.

Molnár Zsolt az MTI-hez vasárnap közleményt is eljuttatott, ebben azt írta, a szombat esti ismeretlen eredetű robbanás kivizsgálása a rendőrség kötelessége csakúgy, mint a tényekre szorítkozó, tárgyszerű tájékoztatás.

A civil kontroll biztosítása pedig a nemzetbiztonsági bizottság kötelessége, ezért a vizsgálat eredményéről, a robbanás lehetséges okairól részletes beszámolót vár a hatóságoktól hétfő reggeli ülésén – írta. A bizottságot hétfő reggel 8 órára hívta össze az elnök.

Molnár Zsolt hozzátette: az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, „találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek”, ez pedig – mint  írta – minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményében mielőbbi felépülést kívánt a robbanásban megsérült rendőröknek.

Felelősségteljes magatartást kér Tuzson Bence

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a legfontosabb, hogy a budapesti Teréz körúti robbanás utáni nyomozás sikeres legyen, ezért mindenkitől felelősségteljes magatartást kér.

 Tuzson Bence vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, szintén fontos, hogy amennyiben voltak tettesek, kézre kerüljenek. Az államtitkár hozzátette, várhatóan estére a rendőrség már annyi információ birtokában lesz, hogy részletes tájékoztatást tud adni a történtekről.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.