Súlyos balesetek történtek az M7-esen és M1-esen

MNO

2016. január 4., hétfő 14:20, frissítve: hétfő 17:22

Havazás miatt a horvátok lezárták a határt a 7.5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára. Két autó összeütközött a havazásban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán kora délután. Zalában is sorra történnek a balesetek, a fővárosban a tömegközlekedéssel akadtak gondok a havazás miatt, de fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is.

A rendkívüli időjárásra való tekintettel 2016. január 4-én 15 órától a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan.

Az alábbi utakon vannak fennakadások.

  • Az M7-esen történt balesetben egy ember súlyosan megsérült, az autópályán csak egy sávban haladhat a forgalom – tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t. Csámpai Attila közölte: a sztráda 24-es kilométerénél történt baleset következtében a sérült beszorult a roncsba, az érdi tűzoltók kiemelték, majd átadták a mentőknek.
Hó-hó-hó
Korábban arról számoltunk be, hogy már délelőtt nyugat felől egyre többfelé havazás kezdődött, a Dunától keletre pedig inkább a nap második felében számíthatunk hóesésre. Budapesten valamivel dél előtt kezdett el sűrű pelyhekben esni a hó. Mivel a hőmérséklet jóval 0 fok alatt van, a csapadék nem kezd el olvadni, porhó formájában megmarad. Egy óra alatt nagyjából 2-3 centi hó esett a fővárosban.
  • Közúti közlekedési baleset történt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a 46. és 49. kilométerszelvények között, valamint a Budapest felé vezető oldalon a 39. kilométerszelvényben 2016. január 4-én 13 óra után – írta a Police.hu. Előbbi esetben szalagkorlátnak ütközött egy gépjármű, a főváros felé viszont fejtetőre állt egy. A baleset helyszínelése és a műszaki mentés ideje alatt lassabb haladásra kell számítani.
  • Három kamion elakadt a télies útviszonyok miatt a Bakonyban, a 82-es úton Bakonyszentkirálynál hétfő délután. A kamionokat a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével mentik a Veszprémet Győrrel összekötő úton. Az elakadt és a mentésben részt vevő járművek jelentős forgalmi akadályt jelentenek, emiatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom.
  • De nemcsak ott volt gondja a kamionosnak: a 10-es számú főút Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti szakaszán több kamion akadt el a havazás miatt csúszóssá vált úton. A járműveket a rendőrök visszafordítják a főváros felé, emiatt kisebb torlódás alakulhat ki az érintett útszakaszon. A 2-es számú főút 43-as kilométerszelvényében öt, a főváros felé közlekedő kamion akadt el a csúszós úttesten. A forgalom az érintett útszakaszon jelenleg két sávon halad. A főút Nógrád megyei szakaszán is torlódás alakult is, Szendehely térségében a forgalom rendőri irányítás mellett halad.
  • Havazás nehezíti a közeledést Zala megyében. Egy felborult személyautó miatt Szentgyörgyvár közelében lezárták a 76-os utat, Keszthelynél pedig tehergépkocsi borult fel, ezért csak félpályás lezárás mellett haladhat a 71-es út forgalma.

Késnek a vonatok

Fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is – közölte a Mávinform. Tájékoztatásuk szerint a budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassítják a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltók műszaki hibája nehezíti a vonatforgalmat. A fenntartható közlekedés érdekében a monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekednek, utazásra a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok vehetők igénybe.

A Keleti pályaudvaron a nap folyamán már nem közlekednek a gödöllői és a nagykátai helyi járatok, helyettük a hatvani, illetve szolnoki személyvonatok vehetők igénybe.

A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest–Cegléd–Szolnok-, a Budapest–Újszász–Szolnok-, illetve a Budapest–Hatvan-vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak. A Budapest–Esztergom-vasútvonalon az autóbuszbérleteket a MÁV-Start Zrt. hétfőn elfogadja a 10-es főúton kialakult közlekedési nehézségek miatt.

Elakadások Budapesten

A havazás miatt a BKK járatai megnövekedett menetidővel közlekednek a tájékoztatás szerint. Az utasok fennakadásokra számíthatnak a 2-es, a 3-as, a 4-es és a 6-os, a 28-as, a 37-es, a 60-as, valamint a 62-es villamos vonalán.

A közlekedési központ Facebook-oldalán adott hírt arról korábban, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a 2-es, a 3-as, a 4-es, a 6-os, a 14-es, a 69-es és az 50-es villamos nem ment.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.