Szándékosan gyújtották fel az ágyat a lányok

WA

2012. május 14., hétfő 13:06

Az eddigi vizsgálat szerint szándékosan gyújtott fel hét lány egy ágyat a fővárosi Kornis Klára Gyermekotthonban vasárnap, hogy a tűz miatt keletkező zűrzavarban elszökhessenek – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága hétfőn.

Szándékosságra utal az is, hogy a 14 és 18 év közötti fiatalok szombaton a porral oltó készüléket kiürítették, feltehetően azért, hogy ezzel is akadályozzák a tűz oltását – közölte a városháza. Mint írták, az intézményben kiépített tűzjelző rendszer azonban riasztott, a szolgálatban lévő gyermekfelügyelő és a portaszolgálat pedig azonnal értesítette a tűzoltókat.

A tájékoztatás szerint az ügyeletesek a gyerekeket időben kivitték az épületből, ezért személyi sérülés nem történt; az anyagi kár körülbelül másfél millió forint. Kitértek arra is, hogy a tüzet okozó fiatalok elszöktek, azonban már vasárnap megtaláltak közülük hatot és visszavitték őket az otthonba.

A kommunikációs igazgatóság az MTI érdeklődésére közölte: a rendőrség öt, a gyermekotthon pedig egy lányt talált meg.

Az intézményben speciális szükségletű, súlyos magatartási és beilleszkedési zavarokkal küzdő, drogfogyasztó, többségükben már különböző bűncselekményeket is elkövető lányokat nevelnek; az érintettet közül előzőleg többen tartósan szökésben voltak és néhány nappal előbb kerültek vissza az intézménybe.

Az üggyel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese azt közölte: a hét szökött lányból ötöt már megtaláltak, kettő hollétéről továbbra sincs tudomásuk. Sagyibó Melinda az ilyenkor szokásos eljárásról elmondta: eltűnés miatt körözést adnak ki a gyermekek ellen, és az általuk korábban többször látogatott területeket, címeket végigjárva indulnak a keresésükre.

A katasztrófavédelem hétvégén közölte: az épületben tíz gyermek, két nevelő és egy tanár tartózkodott, egyikük sem volt veszélyben, az épületet gyorsan kiürítették.

A BRFK tájékoztatása szerint a vélhetően szándékos gyújtogatás miatt a rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást, és vizsgálják a fiatal lányok felelősségét is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.