Tagadta az ellene felhozott komoly vádakat

NT

2012. február 24., péntek 16:21

Tagadta bűnösségét a hitelcsalások folytatólagos elkövetésével vádolt türjei férfi a Keszthelyi Városi Bíróságon pénteken megkezdődött büntetőperben.

Az ügyben az elsőrendű vádlott, Kalányos András mellett a férfi 19 társát – közöttük egy ingatlanforgalmazót és egy ügyvédet – folytatólagosan, illetve társtettesként elkövetett csalásokkal és magánokirat-hamisítással vádolják.

A bűncselekményeket a férfi az ügyészség szerint szervezetten és rendszeres anyagi haszonszerzés céljából követte el. Valótlan tartalmú hitelkérelmek és ingatlan-értékbecslések segítségével számos ingatlanra azok valós értékének többszörösét vették fel hitelként, melyet később az érintettek nem tudtak fizetni, csak egy-két részletet.

A pénzintézetnek az ügyletekkel csaknem 44 millió forintos kárt okoztak; a 11 vádpont közül hét esetben adásvételhez, négyben pedig jelzálogkölcsönhöz igényeltek devizahitelt. Az ügy másodrendű vádlottja, az ingatlanforgalmazással és értékbecsléssel foglalkozó Somlyai Szilárd az előzetes letartóztatásáig a Jobbik keszthelyi elnöke volt, a harmadrendű vádlott pedig az anyja, az adásvételi szerződéseket elkészítő ügyvéd, Széll Irén.

A pénteki tárgyaláson elhangzott, hogy Kalányos András 2007–09-ben több zalai lakóházat megvásárolt, egyenként 1,5 és 3 millió forint közötti vételárért, majd rövid időn belül az eredeti vételár többszöröséért értékesítette őket a hozzátartozóinak, ismerőseinek, s ehhez a vevők banki hitelt igényeltek. A folytatólagosan, felbujtóként elkövetett csalással vádolt rokkantnyugdíjas férfi tagadta bűnösségét, érdemi vallomást azonban nem tett a bíróságon.

Az ügyészség összesen húsz embert vádolt meg hitelcsalással, a hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanokat Somlyai Szilárd a vád szerint valós értéküknek többszörösére értékelte fel, és közreműködött a hitelek ügyintézésben is.

A bíró által felolvasott vallomása szerint az elsőrendű vádlott az egyik, 1,5 millió forintért vásárolt türjei ingatlanjának az eladásakor felkereste Somlyai Szilárdot, akivel közölte, hogy hétmillió forintért eladná a házát B. Eszter negyedrendű vádlottnak. „Szilárd ezt az ingatlant megnézte, lefotózta, és azt mondta, el tudja intézni rá a hétmilliós kölcsönt, ezért neki bizonyos százalékot kell majd adni” – tette hozzá a férfi.

Az adásvételi szerződés szerint azonban az ingatlan 14 millió forintért cserélt gazdát, s ehhez a bank 7 milliós kölcsönt folyósított a szerződést elkészítő Széll Irén ügyvéd számlájára. A vádlott vallomásában azt állította, hogy nem tudott a szerződésben szereplő magasabb összegről, az elkészített papírokat aláírta. Amikor a hitel megérkezett, az ügyvédi irodában találkoztak, és szétosztották a pénzt. Ebből a vallomása szerint kevéssel több mint hatmillió forintot kapott meg. A sikeresen zárult ingatlanügyletet több hasonló követte a vádirat szerint, értékbecslőként és a hitelek ügyintézőjeként minden esetben Somlyai Szilárd, ügyvédként pedig édesanyja, Széll Irén szerepel.

A per tárgyalása február 29-én további vádlottak meghallgatásával folytatódik a Keszthelyi Városi Bíróságon. A pénteki tárgyaláson a sértett pénzintézet képviselője nem jelent meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.