Tényleges életfogytiglan a bodroghalmi szomszédgyilkosnak

2012. február 29., szerda 16:08, frissítve: szerda 19:28

Nem jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Miskolci Törvényszék szerdán azt a bodroghalmi férfit, aki a vád szerint 2011. január 1-jén megölte szomszédait, egy 70 éves házaspárt a Borsod megyei településen.

A Czibrik Attila vezette bírói tanács Kardos Attilát bűnösnek mondta ki aljas indokból, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, illetve kifosztás bűntettében; halmazati büntetésként életfogytig tartó fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
„Az így kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadlábra nem bocsátható” a vádlott - mondta az első fokon eljáró bíró.

Az ítélet indokolásában a bíró hangsúlyozta: a bűncselekmény közfelháborodást keltett; fontos a bűncselekmény előzményeit is megvizsgálni, emellett az idős emberek védtelenek voltak, ráadásul a vádlottat még támogatták is. Mint mondta: a férfit „a társadalomból ki kell emelni, oda többé nem kerülhet vissza”.

A bűncselekményt felidézve elmondta, hogy az egyébként büntetlen előéletű férfi eredetileg újévet ment köszönteni a szomszédba, majd az udvarra érve meghallotta az idős embert, ahogy a kazánházban tevékenykedett. Bement hozzá és ismeretlen okból szóváltásba keveredett vele. Emiatt – a tényállás szerint – hazament és nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott. Nem tisztázható okokból később „felfegyverkezett”, baseball ütőt és bozótvágót  vett magához.

Visszament a kazánházba, ahol folytatódott szóváltása a 70 éves sértettel, majd előkapta a baseball ütőt és  legalább 14 ütést mért rá, elsősorban a fejére. Miután meggyőződött arról, hogy áldozata meghalt, letakarta egy pokróccal. Hazaindult, ám ekkor kilépett a házból az idős férfi felesége, ezért bement hozzá és vele is végzett. A szakértői jelentés szerint az asszonyt legalább 42 ütés-vágás érte.

A férfi ezután hazament, a gyilkossághoz használt eszközöket különböző helyekre rejtette, majd visszatért áldozatai házába, ott töltötte az éjszakát. Később magához vett pár értéktárgyat, amelyek közül néhányat értékesített.

Az első fokon eljáró bíró felhívta a figyelmet arra, hogy bár a vádlott a kezdetektől beismerte a bűncselekmény elkövetését, olyan genetikai szakértői vélemények támasztják alá bűnösségét, amelyek döntőek. Az eljárás során valódi megbánást pedig nem tanúsított. Egyéb szakértői vélemény megállapította, hogy a vádlott nem szenvedett elmebetegségben, a bűncselekmény elkövetésekor is „megszokott” italos állapotában volt, de nem tekinthető alkoholistának.

Kardos Attila, illetve ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen, a per másodfokon a Debreceni ítélőtáblán folytatódik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.