Tizennégy év fegyházra ítélték a csepeli pedofil tanárt

,

2017. december 12., kedd 10:10, frissítve: kedd 15:48

A Fővárosi Törvényszék 14 év fegyházbüntetésre ítélte B. Tamás volt testnevelő tanárt, aki az elsőfokú ítélet szerint 28 rendbeli szexuális erőszakot és testi sértést követett el. A bíróság több enyhébb vádpontban (például szexuális veszélyeztetés) megszüntette az eljárást. Mellékbüntetésként végleg eltiltotta a gyermekekkel kapcsolatos foglalkozástól, illetve 10 évre a közügyek gyakorlásától is.

A bíróság indoklása szerint az elkövető nem volt elmekóros állapotú és ma sem az, vagyis felelősségre lehetett vonni a tetteiért. Az elsőfokú ítélet nem jogerős. 

B. Tamás a Fővárosi Főügyészség 2015 szeptemberében benyújtott vádirata szerint legalább harminchat, 12 év alatti kisfiút rontott meg több intézményben, kilenc éven keresztül. Előbb egy XI. kerületi gyermekotthonban, majd a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó csepeli Burattino Iskola és Gyermekotthonban dolgozott testnevelő tanárként, bár pedagógusi végzettsége, sőt érettségije sem volt. 

Utóbbi intézményben tettek ellene feljelentést, miután az áldozatok közül többen jelezték: B. Tamás a szertárban és öltözőben, vagy a saját lakásán szexre kényszeríti a diákokat – időnként egymással is –, illetve a fiúkkal pornót nézet, az aktusokról pedig maga is fényképeket készít. Az eljárás során a bizonyítást nehezítette, hogy az áldozatok egy része annyira tartott a vádlottól, hogy nem vállalta a szembesítést.

A vádlott még akkor is tanárként dolgozott, mikor egy másik, korábbi ügyben már a bíróságra kellett járnia. Az áldozatokat félelem és szégyenérzet tartotta sakkban, tartottak attól, hogy kiközösítik őket. A férfi ugyanakkor fenyegetőzött és zsarolt is, például a szexuális tartalmú fenyegető sms-ek tömegével bombázta a fiúkat, mikor rájött, hogy ott akarják hagyni az általa vezetett sportkört.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.