Új nyomozást rendeltek el az Aranykéz utcai robbantás ügyében

MN

2017. november 7., kedd 17:39, frissítve: kedd 20:39

Perújítási nyomozást rendelt el az Aranykéz utcai robbantás ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. A táblabíróság kedden kiadott közleményével megerősítette a Hír TV Riasztás című műsorának múlt heti értesülését, miszerint újra nyomozni kezdtek az 1998-ban történt, négy ember életét követelő bombamerénylet ügyében, hogy kiderüljön, valóban a jogerősen elítélt Portik Tamás volt-e a felbujtó.

A közleményből kiderül, hogy mi alapján kell újra nyomozni: az ügy elsőrendű vádlottja, az életfogytig tartó fegyházra ítélt Jozef Rohác a szegedi Csillagbörtönben azt mondta egy bizonyos M. R. nevű elítéltnek – feltehetően a szintén életfogytig tartó fegyházra ítélt Magyar Róbertnek –, hogy a robbantást nem Portik megrendelésére követte el. A jogerős ítélet szerint Portik volt a felbujtó, mégpedig azért, hogy az egyik áldozat, Boros Tamás ne tudjon vallomást tenni ellene egy büntetőeljárásban.

Bár a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azt javasolta, hogy utasítsák el Portik védőjének perújítási kérelmét, az ítélőtábla másképp döntött. Az indokolás szerint a perújítás ügyében nincs helye mérlegelésnek: ha az indítványban új bizonyítékot jelölnek meg, nem lehet elutasítani anélkül, hogy megismernék. Az ügyvéd pedig olyan tanú kihallgatását indítványozta, akinek vallomása új bizonyítéknak minősülhet, és akár az is lehet, hogy ebből a jogerős ítélettől eltérő történet áll össze, vagyis nem Portik a felbujtó.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.