Új nyomozást rendeltek el az Aranykéz utcai robbantás ügyében

MN

2017. november 7., kedd 17:39, frissítve: kedd 20:39

Perújítási nyomozást rendelt el az Aranykéz utcai robbantás ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. A táblabíróság kedden kiadott közleményével megerősítette a Hír TV Riasztás című műsorának múlt heti értesülését, miszerint újra nyomozni kezdtek az 1998-ban történt, négy ember életét követelő bombamerénylet ügyében, hogy kiderüljön, valóban a jogerősen elítélt Portik Tamás volt-e a felbujtó.

A közleményből kiderül, hogy mi alapján kell újra nyomozni: az ügy elsőrendű vádlottja, az életfogytig tartó fegyházra ítélt Jozef Rohác a szegedi Csillagbörtönben azt mondta egy bizonyos M. R. nevű elítéltnek – feltehetően a szintén életfogytig tartó fegyházra ítélt Magyar Róbertnek –, hogy a robbantást nem Portik megrendelésére követte el. A jogerős ítélet szerint Portik volt a felbujtó, mégpedig azért, hogy az egyik áldozat, Boros Tamás ne tudjon vallomást tenni ellene egy büntetőeljárásban.

Bár a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azt javasolta, hogy utasítsák el Portik védőjének perújítási kérelmét, az ítélőtábla másképp döntött. Az indokolás szerint a perújítás ügyében nincs helye mérlegelésnek: ha az indítványban új bizonyítékot jelölnek meg, nem lehet elutasítani anélkül, hogy megismernék. Az ügyvéd pedig olyan tanú kihallgatását indítványozta, akinek vallomása új bizonyítéknak minősülhet, és akár az is lehet, hogy ebből a jogerős ítélettől eltérő történet áll össze, vagyis nem Portik a felbujtó.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.