Újra tag lehet a farkast kilövő Pécsi Állatkert

MNO

2016. január 5., kedd 14:45

Új fejlemény van a pécsi farkast kilövő állatkert ügyében: a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöksége szerint a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség is vizsgálódik.

Noha a rendőrségi nyomozás lezárult, a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöksége a Bama.hunak azt írta:

„Tudomásunk szerint még egy vizsgálat, a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség vizsgálata van folyamatban, ami a fokozottan védett faj hazai importjának körülményeit hivatott tisztázni. Ha ez a vizsgálat is lezárult, a MÁSZ elnöksége ismételt helyszíni bejárást tart, és a vizsgálat eredményének tükrében és a bejárást követően hozhatja meg döntését.”

Ami korábban történt

Mint arról az MNO is beszámolt: október 31-én megszökött egy farkas a pécsi állatkertből, ami miatt erdőjárási tilalmat rendelt el a Pécs környéki erdőkben a Mecsekerdő Zrt. Az állat keresését másnap  délelőtt befejezték. Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója ezt azzal indokolta, hogy az állat megtalálására és befogására szombat délelőttől vasárnap reggelig tartó erőfeszítések eredménytelenek voltak, s mivel nem tudják, hogy a ragadozó hol lehet, nem látják értelmét a kutatás folytatásának.

A farkast vasárnap kora este kirándulók fedezték fel a Tubesen. Az illetékesek azonnal a helyszínre mentek, végül az állatkert igazgatója éles lőszerrel kilőtte az állatot. Szatyor szerint a tőle 50-60 méterre tartózkodó állat a közeledésre fenyegető magatartást tanúsított, hangosan morgott, majd az erdő felé elindult. Az igazgató az MNO-nak elmondta: az altatóeszközökkel rendelkező kollégák nem voltak a közelben, és nem is érték el őket, emiatt azonnal döntött.

Az események után azonnal össztűz alá vették Szatyor Miklóst, kifogásolva, hogy nem altatólövedéket használt, aláírásgyűjtés is indult a lemondatásáért. Arról, hogyan fordult a netes népharag az intézmény igazgatója ellen, itt olvashat.

Az eset után felfüggesztette a Pécsi Állatkert tagságát a Magyar Állatkertek Szövetsége.

A szerkesztő ajánlja