Volt kórházigazgató a vádlottak padján

Szemán László

2016. január 14., csütörtök 16:29, frissítve: csütörtök 17:01

Bíróság elé állt tegnap dr. B. Krisztián, aki a vád szerint 2013-ban injekcióval elkábította volt barátnőjét, lemeztelenítette, majd lúggal leöntötte a szeméremtájékát. A volt kórházigazgató ellen bizonyítottság hiányában megszüntették az első nyomozást. Egy a sértett ügyvédjénél jelentkező tanú vallomása után azonban ismét nyomozásba kezdtek, és vádat emelt az ügyészség.

A vádirat ismertetése után tanúk meghallgatásával kezdődött meg tegnap a Fővárosi Törvényszéken a sajtóban – tévesen – „savazós orvosként” emlegetett dr. B. Krisztián életveszélyt okozó testi sértés, valamint kifosztás miatti büntetőpere. A vád szerint az egykori kórházigazgató 2013. március 12-én reggel felkereste volt barátnőjét, kábító hatású injekciót szúrt a combjába, megkötözte, levetkőztette, majd lúgot öntött az asszony szeméremtestére. Ezután rablásnak álcázva a támadást 250 ezer forint értékű elektronikai cikket, egyebek között az asszony egyik mobiltelefonját vitte el a lakásból. Az asszony nem ismerte fel támadóját, aki símaszkban és bukósisakban volt. A sértett szerint külföldi akcentussal szólt hozzá, például: „nem nézni az arcomat”. A szeme világos színű, a vádlotté kék, a magassága körülbelül akkora volt, mint az orvosé. Az ügyészség azonban bizonyítottnak látja, hogy dr. B. Krisztián követte el a támadást, méghozzá azért, mert a kapcsolatuk megszakadt a nővel, az orvos azonban nem nyugodott ebbe bele.

A vádirat szerint mindezt egy sor tanúvallomás és tárgyi bizonyíték támasztja alá. A Magyar Nemzet birtokába került nyomozati dokumentumok legalábbis árnyalják a képet. A Fővárosi Főügyészség 2014. július 7-én megszüntette az első nyomozást dr. B. Krisztián ellen, mivel a vizsgálat során nem sikerült olyan személyi vagy tárgyi bizonyítékot beszerezni, amely a gyanúsított következetes tagadásával szemben minden kétséget kizárólag bizonyítaná, hogy ő lenne a tettes. Egyebek mellett DNS-bizonyíték sem volt. A sértett kezének összekötözésére használt zsinóron találtak ugyan DNS-maradványokat, ám az alkalmatlan volt az azonosításra. Az asszony gyermekei arról beszéltek a nyomozóknak, nem tudnak arról, hogy az orvos zaklatta volna az édesanyjukat. A nő egyik barátnője mondta mindössze azt a rendőröknek, hogy dr. B. Krisztián folyamatosan zaklatta az asszonyt. A támadás időpontja 7 óra 45 perc körüli időre tehető, bár konkrét alibit nem igazolt senki az orvosnak, ám a kihallgatott kórházbéli munkatársai által megnevezett időpontokat összevetve az elkövetés időpontjával, kiderült, hogy ha valóban B. Krisztián lett volna a támadó, mindössze 15 perce lett volna arra, hogy valahol átöltözzön a szokásos hétköznapi ruhájába, majd visszatérjen a kórházba. Az ügyészség határozata szerint emiatt nem valószínűsíthető, hogy ő az elkövető. Tanúvallomások szólnak arról, hogy az orvos viselkedése nem tért el a szokásostól.

2014. augusztus 14-én a sértett jogi képviselője megpanaszolta a határozatot. Beadványa szerint telefonon felhívta valaki – a család egyik rokona – az ügyvédnőt azzal, hogy az orvos családja tud arról, hogy B. Krisztián követte el a támadást. Az ügyvéd ez alapján indítványozta, hogy tartsanak házkutatást az orvos édesanyjánál, mert ha dr. B. Krisztián az elkövető, feltételezhető, hogy ott rejtette el azon holmikat, amiket a lakásból elvitt.  A házkutatás eredménytelen volt. A sértett lakásáról a tettes által elvitt mobiltelefont egyébként az újpesti piacon egy ismeretlen eladta egy nőnek. Az ügyvéd azt is indítványozta, hogy ismét hallgassák ki dr. B. Krisztiánt, és „tárják elé (a sértett) sérüléseit tartalmazó összes fotót, a reakciót vegyék videóra, és küldjék meg olyan kriminálpszichológusnak, aki foglalkozik viselkedéselemzéssel”. A hatóságok helyt adtak a sértetti beadványnak annak ellenére, hogy abban konkrétan említenek olyan „bizonyítékokat”, amelyekről a második nyomozás során kiderült, hogy nem bizonyítékok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.14.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.