Lehet más a miniszterelnök?

2012. november 27., kedd 09:45, frissítve: kedd 12:23

– Szerkesztő úr, ezt kóstolja meg! – alig néhány perce érkeztem meg a stábbal az úttörőtábor területére, egy LMP-s kongresszusi küldött azonnal kezembe nyomott egy kis üveges fanyar kökénylekvárt.

– Szerkesztő úr, ezt kóstolja meg! – alig néhány perce érkeztem meg a stábbal az úttörőtábor területére, egy LMP-s kongresszusi küldött azonnal kezembe nyomott egy kis üveges fanyar kökénylekvárt, amely „E14-et nyomokban sem tartalmaz”. A belső kommunikációban elterjedt titkos kód megfejtése némi időt vett igénybe. Azt akkor még nem sejtettük, hogy az ökopárton belül a biolekvár hívei alig lesznek valamivel többen, mint a Bajnai-hívők. Összesen négy (!) küldött szavazatán múlott, hogy még mindig lehet más a politika.

A napokban – az eredmény ismeretében – számos analógia látott napvilágot, számomra azonban a kongresszusi döntés leginkább a Szabad Demokraták Szövetsége történetének fényében értelmezhető. Higgyék el, akkor is ezt mondanám, ha nem lennék tisztában azzal, hogy Kóka János és barátai – vagyis a „Dataplex demokraták” – biztosítják a civilnek kikiáltott Együtt 2014 mozgalom szakmai bázisát!
De miért is ez az erős áthallás?

Emlékeznek, amikor az elnökválasztási csalást követően Fodor Gábor kapott Bajnai üzlettársával, Kóka Jánossal szemben bizalmat a kongresszustól? És arra is emlékeznek, miként blokkolta a milliárdos nagyvállalkozó frakcióvezetőként az ügyvivői testület döntéseit?

Ugyanez történt most az LMP-ben. A „nyolcak” pénteki ülésükön megakadályozták a kongresszus döntésének végrehajtását – csak 72 órával később, az etikai eljárás megindítását követően szavaztak bizalmat az ellenállók a Bajnai-féle körök rehabilitálását ellenző Schiffer Andrásnak. Ezzel a pártszakadás elnapolva! A „nyolcak” azonban az elkövetkező néhány hónapban várhatóan mindent megtesznek, hogy a stratégiát felülvizsgálják – Karácsony Gergely volt munkahelyéről, a Mediántól majd jönnek az LMP-t stabilan a parlamenti küszöb alatt mérő közvélemény-kutatások, így az ökopártban azokkal is megpróbálják a biolekvárt megútáltatni, akik eddig elhitték, hogy lehet más a miniszterelnök.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.