A világban csökken, nálunk nő

BL

2011. december 15., csütörtök 17:06

Az erdőgazdálkodás a magyar vidékfejlesztés egyik kitörési pontja lehet, mivel az erdő a magyar vidék meghatározó eleme – monda Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson, amelyet az Erdők nemzetközi éve záróeseményeként tartottak meg.

Vajai László, a minisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy a jelenlegi magyar erdőterület nagyságát 20 százalékról 27 százalékra kívánják növelni, ami mintegy 700 ezer hektár új erdő telepítését jelenti. Jelezte egyben azt is, hogy az erdő körüli munkák elvégzése sok embernek adhat foglalatosságot, és így munkahelyteremtő is lehet.

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) főtitkára elmondta: Magyarország területén több mint 2 millió hektár erdő van. A faállomány évente mintegy 13 millió köbméterrel nő. Ebből a növedékből 6-7 millió köbmétert termelnek ki. Azaz évente mintegy 5-6 millió köbméterrel nő az országban a favagyon.

Magyarországon a lehetőségek függvényében évente 3-15 ezer hektár erdőt telepítenek, az idén eddig mintegy 5 ezer hektárt. Az erdőtelepítés elsődleges költsége a fafajtól és a terepi körülményektől függően 500 ezer és mintegy 1,2 millió forint között mozog hektáronként. Ehhez a költséghez azonban még hozzá kell számolni azokat az összegeket is, amelyeket a fiatal erdők ápolására és fenntartására fordítanak több éven keresztül.

Magyarország erdőterületének több mint 50 százaléka állami erdő, amelyet 22 állami erdőgazdaság gondoz. A magánerdők aránya 48 százalék, ezt mintegy 500 ezer erdőtulajdonos birtokolja. A főtitkár jelezte: az erdők nemzetközi éve lényegében kedvező helyzetben találta az országot, mert a magyar erdőterület 100 év alatt megduplázódott. A világon ennek épp az ellenkezője játszódik le, ugyanis az erdők területe világszerte csökken.

Lomniczi Gergely kitért arra is, hogy az erdőgazdálkodásnak az eddiginél nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a vidékfejlesztésben, mert nemcsak környezetvédelmi és fenntarthatósági, valamint a jóléti szempontok biztosítása miatt fontos, hanem jelentős munkahelyteremtő is lehet.

Seregi János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Agrár és Zöldbank Főigazgatóság ügyvezető igazgatója elmondta, a múlt évben az állami erdőgazdaságok árbevétele elérte a 78 milliárd forintot. Az adózás előtti eredmény pedig 1,4 milliárd forintot tett ki. Az idén a cél a szinten tartás, illetve a munkahelyek megőrzése. Így a cégek elé nem tűztek ki jelentős növekedési célt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.