Drogtermeléssel teremtene munkahelyeket egy falu

tt

2012. március 1., csütörtök 16:37

Nem szokványos módon próbál felülkerekedni a válságon egy kis spanyolországi falu: Rasquera marihuánaültetvények létesítésére ad bérbe földeket, hogy munkahelyeket teremtsen és vissza tudja fizetni tetemes adósságát – írta internetes oldalán a Guardian brit lap csütörtökön. Ezzel Rasquera Európa legnagyobb legális marihuánatermesztőjévé válhat.

A katalóniai település vezetése szerdán döntött róla, hogy megállapodást köt egy barcelonai kannabiszegyesülettel. Az ügylet értelmében a falu évi 650 ezer euróért egy héthektáros földterületet ad bérbe, amelyen az egyesület 5 ezer tagja számára fog marihuánát termeszteni.

Bernat Pellisa polgármester szerint a megállapodás 40 munkahelyet teremt majd a faluban, és lehetővé teszi a település számára, hogy két év alatt visszafizesse 1,3 millió eurós adósságát.

Pellisa jogi tanácsot kért a „válságkezelő” intézkedések közé tartozó ügylet megkötése előtt, amely elmondása szerint teljesen legális. „A termésből csak az egyesület tagjai fognak részesülni, és nem csak kannabiszt (termesztenek) majd.” A vetésforgó rendszerben a tíz futballpályányi területen gabonát és cukorrépát is ültetnek.
Pellisa Katalónia kormányzatát is értesítette a falu döntéséről, amely jogászok tanácsát fogja kérni az ügyben.

A sok szempontból homályos spanyol kannabisztörvény alapján a saját felhasználásra való termesztés nem illegális. Az egyre szaporodó spanyolországi kannabiszklubok szerint mivel magánszemélyek számára engedélyezett a növény termesztése és birtoklása, nincs jogi akadálya, hogy a könnyűdrog-fogyasztók egyesületekbe tömörüljenek, és ezek keretein belül közös ültetvényeket létesítsenek.

„A kannabiszhasználat bevett és egyre elfogadottabb szokás társadalmunkban – érvelt Martin Barriuso, a baszk kannabiszszövetség tagja – Ahelyett, hogy hátat fordítanánk a valóságnak, úgy gondoljuk, hogy célravezetőbb utat találni a szabályozásnak, támogatva a felelős fogyasztást és megnehezítve a fiatalkorúak számára, hogy hozzájussanak (a kemény droghoz). Egyesületeink (...) adót fizetnek, munkahelyeket teremtenek és megakadályozzák, hogy az emberek a feketepiachoz forduljanak.”

Az ügylet a jelenleg elsősorban olajbogyót és mandulát termelő, valamint kecskéket tenyésztő falut Európa legnagyobb legális marihuánatermesztőjévé teheti. A polgármester optimizmusa ellenére azonban a Barcelonától 140 kilométerre található település számos lakosa ellenzi a lépést. Egy tanár szerint az „nevetség tárgyává” teszi lakhelyét, míg egy idős hölgy attól fél, hogy „unokáit romlásba taszítja” a nem szokványos válságkezelő terv.
Mások azonban lehetőségként tekintenek a kannabisztermesztésre. „Katonakorom óta nem szívtam, de szívesen dolgoznék egy ültetvényen, mivel két éve nincs munkám” – mondta egy helyi mezőgazdasági munkás.
Pellisa szerint öt-hat további válságkezelő projekt kidolgozása folyik a faluban, csütörtökön pedig egy másik, 7 ezer tagot számláló kannabiszklubbal tárgyal majd újabb ültetvények létesítéséről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.