Fesztiválkampányok

Buzna Viktor

Buzna Viktor

2012. július 13., péntek 15:00

Bár sok látogatóban keltett ellenérzést a parlamenti pártok logóinak látványa, a politikai sátorsor vitathatatlanul a fesztivál egyedi színfoltja volt. A civil falu szélén, az EFOTT hangulatához hűen, kissé szakadt sátrak sörpadjain fiatalok iszogattak.

Egy srác societasos pólóban az LMP előtt ücsörög, és sztoikus nyugalomban a Jobbik történelmi magyarországos kirakóján dolgozik. Konfliktusnak nyoma sincs. Hivatalosan minden pártot csak az ifjúsági tagozatai – mint civil szervezetek – képviselhetik, ennek azonban itt látszólag nincs jelentősége, a cél ugyanis, mint azt pártkötődéstől függetlenül minden aktivista hangoztatja, nem a tagtoborzás. Legalábbis nem elsősorban.

„Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk magunkat. Aki érdeklődik irántunk, bejön hozzánk, beszélgetünk. Nem győzködünk senkit” – meséli egy aktivista a Societasnál, miközben kapok egy hideg ásványvizet, és a hamutálat előzékenyen elém teszik. Megtudom, hogy itt mindenki jól elvan mindenkivel, az LMP-sek rendesebbek, de a „másik oldallal” sincs semmi baj.

„Nektek nem kell jobbikos póló?” − szólnak át asztalunkhoz az LMP-től, és a szoci fiatalokból egy pillanat alatt elvész az eddig tapasztalt tolerancia: „Még a kutyámnak sem, köszi!” − hallom a szigorú választ. Egyre csak gyűlik a Sociteas mozgalom, vitatkozunk, majd bevetem az EFOTT-os mentőtémát, együtt szidjuk tovább a fesztivált. Közben a nagyszínpadon ismerős zenekar a húrok közé csap, aminek mind megörülünk, én pedig azzal a lendülettel továbbállok. A rögtönzött sajtócsomagot átlapozva találok néhány kormányt gyalázó matricát, szociális érzékenységtől áradó szórólapokat és egy óvszert.

„Múltkor a Zagyvával ittunk. Mint politikust nem bírom, de egyébként emberileg teljesen rendben van” − sztorizik az LMP-sátornál egy srác, majd érdeklődöm, hogy nem furcsa-e kicsit, ha egy liberális fesztiválképviselő a Jobbikkal bulizik. „Az LMP nem feltétlenül liberális párt – folytatja –, mi veszünk át értékeket jobbról is, balról is. A Jobbik áll hozzánk a legközelebb.” A sátor népszerű, a fesztiválozók gyakran betérnek, igaz a politikához nem szólnak hozzá. Ők LMP-totózni jöttek. Elém is kerül egy, a kormányt ócsárló, irányított kérdőívből, ha helyesek a válaszok, minden nap tíz sört nyerhet a szerencsés kiválasztott. Éljen május elseje!

Már közeledik az este, a politikuspalánták is hangolnak. A Jobbiknál nagy a mozgás, sokan vannak és zajosak – ez már keményebb lesz, gondolom magamban. Valóban, itt ahhoz, hogy az érdeklődő kérdezősködjön, előbb válaszolnia kell. Kicsoda, honnan jött, mi a véleménye a pártról − egyfajta rituális bemutatkozás lehet ez.

Telik az idő, valaki hoz még egy kört, ez jót tesz a vitának, kicsit feloldja a nyelveket. Így megtudom, miért kell a politikai populizmus, hogy az EFOTT-tal valójában az a baj, hogy nincs elég ingyen sör. Lassan zár a pártsor, indul az éjszaka, én is elköszönök.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.