Ha együttműködünk, nem lehet gond a pénzekkel

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. május 14., hétfő 17:23, frissítve: kedd 09:02

Ha a magyar régiók együttműködőek lesznek, nem lehet gond a támogatással – mondta el hétfőn informális találkozón az Európai Régiók Gyűlésének főtitkára.

Ritka eseménynek számít, ha egy európai léptékkel is „nagyhalnak” számító politikus kizárólag a magyarok miatt vált retúrjegyet Budapestre. Pascal Goergen nem így gondolta. Az Európai Régiók Gyűlésének (AER) tavaly novemberben megválasztott főtitkára azért érkezett Magyarországra, hogy beszámoljon megyei elnökeinknek az unió régiós politikájának aktualitásairól. A politikus őszintén, de határozottan fogalmazott: ha a magyar régiók céljai merőben eltérnek az AER-étől, elesnek a támogatástól. Ha azonban észnél lesznek, nem lesz gond.

A 19 megyei elnök közül a legtöbb fontosnak tartotta, hogy tiszteletét tegye a Városház utcai
megyeházán megtartott informális MÖOSZ-ülésen, melynek keretében Pascal Goergen felvázolta az AER terveit a jövőre nézve. Szűcs Lajos Pest megyei, egyben MÖOSZ-elnök külön hangsúlyozta köszöntő beszédében, hogy a megyei önkormányzatoknak fontos a külföldi szervezetekkel való kapcsolattartás, és megtisztelő a főtitkár jelenléte.

– Nem olyan régen határoztunk a gyors látogatás mellett. Elsődlegesen az Európai Régiók Gyűlésének stratégiai elképzeléseit szeretnénk bemutatni – vágott a közepébe Goergen. Kitért rá, a megyei elnökökkel történt legutóbbi találkozáskor kitűnt, a magyarok teljes megértéssel fogadták a szervezet javaslatait a nehéz gazdasági helyzet megoldására. A hétfői találkozó ugyanígy a segítő szándékot célozta.

Az Európai Régiók Gyűlését (AER) 1985-ben alapították. Az uniós intézményektől függetlenül működő szervezet jelenleg 235 régiót tömörít 35 országból. Ezek 60 százaléka az unión belül található, a kisebbség pedig övezeten kívüli. A főtitkárság Strasbourgban található, de az AER-nek Brüsszelben és a romániai Albában is vannak irodái. Nem nemzeti államok tömörüléséről van szó, hanem régiók gyűléséről, a gyűlés ugyanakkor megbecsült partnere az uniós szerveknek.


Fontos a lobbi

Az informális találkozón nem meglepő módon elhangzott: a 2012-es év új, komoly kihívásokat tartogat a szervezet számára. Mindettől függetlenül kiemelten fontos, hogy az AER folytatni tudja a régiós érdekvédelmet, és élénkítse a növekedést a régiókon belül. Szintén idetartozik az új partnerek keresése, és a pénzügyi menedzsment kialakítása. Erősíteni kell a régiók politikai, szociális és pénzügyi területeit, és uniós szinten hangsúlyosabbá kellene tenni érdekérvényesítő képességüket is. A lobbitevékenységet elsősorban azon politikusok felé kell koncentrálni, akik az egyes nemzeti politikák alakítói.

A megyei elnökök megköszönték a főtitkárnak a villámlátogatást
A megyei elnökök megköszönték a főtitkárnak a villámlátogatást


Az új stratégia kidolgozása januártól márciusig zajlott. Pascal Goergen jelezte, a dokumentummal kapcsolatban várják a megyei elnökök, a vezető testületek véleményét.

Az Európai Régiók Gyűlése sürgetőnek tartja, hogy végre tagokat delegáljon az európai döntéshozói testületekbe, hiszen ily módon be tudna kapcsolódni az európai intézményrendszerbe. „Mi vagyunk a legnagyobb európai regionális hálózat. Komoly értékekkel bíró, erős gyűlés vagyunk. Profi szakértőkkel dolgozunk, akik értik a regionális politikát” – üzent magyar kollégáinak a főtitkár. Kifejtette, a megyéknek öt hónap áll rendelkezésükre, hogy megtegyék észrevételeiket, és közöljék javaslataikat az európai regionális politika, és a magyar régiók ügyei kapcsán. „Kérem, keressenek bennünket, másképp mi sem fogunk tudni segíteni önöknek.”

Ne legyen hátrányos megkülönböztetés

Szűcs Lajos reagálásában elmondta, a tagállamoknak egy nyelven kell beszélniük, ezzel elkerülhetővé válik, hogy csökkenjen a kohéziós alap országokra lebontott támogatási összege. A hazánk ellen indított túlzottdeficit-eljárás kapcsán utalt a 19 megyei elnök által az uniós biztosoknak és José Manuel Barrosónak írt közös levélre is. – Ne lehessünk tanúi hátrányos megkülönböztetésnek az unióban. Az eljárás eredményeképpen felfüggesztett támogatások hiánya komolyan csökkentené a magyar mozgásteret és a lehetőségeket.

A főtitkár válaszában leszögezte: a magyar régióknak nem csupán az unió, de saját kormányuk felé is lobbizniuk kell. El kellene érniük, hogy a kabinet is részt vegyen a régiók sorsát érintő tárgyalásokon, emellett pedig egyetlen fő feladatuk van. Alaposan megszervezett, nagyszerű projektterveket kell benyújtaniuk. „Higgyék el, ha a magyar célok nem esnek egybe az AER által kidolgozott feladatrendszerrel, akkor a hazai régiók semmiképpen nem részesülhetnek támogatásban. Ugyanakkor semmi kétség afelől, hogy ha együttműködőek lesznek, nem lehet gond a pénzekkel.”

A régiók gyűlésének segítségével sikerült megszervezni egy találkozót Johannes Hahnnal, a regionális ügyekért felelős EB-biztossal is, aki a magyar megyei elnököket fogadja néhány héten belül.

A Pascal Goergennel készített interjút szerdán olvashatják az MNO-n.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.