Puccsra készülnek?

LM

2011. december 23., péntek 23:34

A pakisztáni hadsereg vezetője pénteken cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint a fegyveres szervezet a civil kormányzat megdöntésére készül.

Asfak Parvez Kajáni főparancsnok szerint a hadsereg „teljes tudatában van alkotmányos kötelezettségeinek és felelősségének” – olvasható a katonaság közleményében. Kajáni szerint a puccsal való riogatással a valódi, fontos ügyekről próbálják elterelni a figyelmet.

A főparancsnok Juszuf Raza Gilani miniszterelnök egy csütörtöki nyilatkozatára reagált, melyben a kormányfő úgy fogalmazott, hogy összeesküvés készül a polgári kormányzat megdöntésére a dél-ázsiai országban, a hadsereg pedig úgy viselkedik, mint „állam az államban”.

A kormány és a fegyveres testület közti viszony azután romlott meg, hogy nyilvánosságra került egy diplomáciai távirat, amelyben Iszlámábád az Egyesült Államok segítségét kéri egy esetleges puccs megakadályozására. A pakisztáni legfelső bíróság a héten indított vizsgálatot az ügyben.

Elemzők attól félnek, hogy a botrány akadályozhatja a tálib felkelőkkel szembeni harcot, a kormány és az ország legbefolyásosabb intézményének tartott hadsereg közti feszültségek pedig tovább destabilizálhatják a komoly gazdasági problémák által is sújtott, az Egyesült Államoktól egyre inkább távolodó Pakisztánt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.