Addig maradnak, amíg le nem mond Schmitt + Videó

Kovács András, Bucsy Levente

2012. március 30., péntek 20:54, frissítve: péntek 22:25

A Sándor-palota előtt Schmitt beszédét végighallgató mintegy 200 ember a beszéd végeztével fütyülésben és pfujolásban tört ki.

Ezt követően gigantikus médiaérdeklődés mellett LMP-s politikusok beszéltek az épület előtt. Vágó Gábor a mostani hétvégét a vasalódeszkák forradalmának nevezte. „Az aktivistáink vasalódeszkák mögött állva fogják gyűjteni az aláírásokat” – mondta. Ő és Heltai Péter is szégyennek nevezte, amit átélt. Vágó szólt arról is, hogy nem szabad fölülni a provokációknak, és a békés úton kívánják megbuktatni a kormányt. Ezt követően többen elindultak haza, mintegy százan maradhattak.


„Radikális demokraták? Mindenki megy hazafelé. Besz…rok ezen az országon” – morogta a bajsza alatt egy tiltakozó, majd ő is elindult.

Fél kilenc után az LMP rajongói a palota előtti virágágyásokon járnak-kelnek. Egy közepes méretű Szolidaritás-transzparens még tartja magát. Vágó Gábor pedig minden kamerába igyekszik mondani néhány magvas gondolatot. A sajtósok és a biztonsági szolgálatok képviselőin kívül körülbelül negyvenen vannak még a Szent György téren.

Később megérkezett Steiner Pál, az MSZP ötödik kerületi bukott polgármestere is. A szervezők bejelentették, hogy a hétvégén is folytatják a demonstrációt, és várják az embereket. Az LMP-sek a sátrakat a betonról a fűre hordják.

Kilenc óra után néhány perccel megérkezett a Tiszta Kezek Mozgalom négy tagja, élükön Nagy Navarro Balázzsal. Őket nagy tapssal fogadta a még a téren tartózkodó 30 ember. Az LMP-s aktivisták az éjszakát is a sátraikban kívánják tölteni. Az LMP szóvivője az MNO-nak közben megerősítette: a hét végéig zajló aláírásgyűjtő akcióban eddig 134 ezer szignó gyűlt össze, de reménykednek, hogy meglesz a 200 ezer.

Vágó Gábor, az LMP politikusa az MNO-nak azt nyilatkozta, hogy „addig maradnak, amíg le nem mond Schmitt Pál”.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) cáfolja azokat az interneten terjedő híreket, miszerint „azonnali hatállyal berendelték a vidéken tartózkodó TEK-eseket”. A szervezet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a TEK nem erősítette meg sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök személyi védelmét, nem emelte a terrorkészültséget, és nem rendelte fel vidéki egységeit. Korábban a Gyurcsány-párt közleményben szólította fel „Orbán Viktor magánhadseregét, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a Schmitt Pál esetleges hivatalban maradása esetén tüntetőkkel szemben”.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.