Rengeteg esőre lenne szükség + videó

BL

2011. december 5., hétfő 21:27

Bár a következő napokban is várható csapadék, ahhoz, hogy a Duna stabilan hajózható legyen, tartós esőzésekre lenne szükség – mondta Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) elnöke hétfőn.

Hozzátette: az előrejelzések szerint csak pár napos esőzés várható, ami 30-40 centiméterrel emelheti meg a vízszintet. Ahhoz azonban, hogy normálisan lehessen hajózni a Dunán, 1 méter 20 centiméter körüli friss víz kellene, és az, hogy az így kialakult vízszint ne csökkenjen.

Ha csak lökésszerűen emelkedik néhány centit a vízszint, az továbbra is kiszámíthatatlan helyzetet jelent – jegyezte meg a szakember. Hozzátette, hogy például egy, a Duna magyar szakaszáról Németországba közlekedő hajónak legalább öt napig stabil vízszint kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felmérése szerint novemberben százéves szárazsági rekord dőlt meg, az ország legnagyobb részén nem hullott csapadék. A rendkívüli szárazság miatt a mezőgazdaságban 1 milliárd forint kár keletkezett. A kötött talaj lassította és nehezítette a szántási munkákat, a talaj-előkészítést, a burgonya ásását, s rontotta a már földbe került magvak kelését is.

A Dunán, a Tiszán és mellékfolyóikon is több helyen mértek rekordalacsony vízállást. A hónap végére a Dunán szinte teljesen leállt a forgalom, csaknem 100 uszály vesztegel a horvát–magyar határnál, Mohácsnál pedig a kompközlekedés is veszélybe került. A rendkívül alacsony vízállás miatt a Paksi Atomerőműben több mint egy hete életbe léptették a kisvizes intézkedési terv első, legenyhébb fokozatát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A VITUKI Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő egy hétben 40-110 centiméter közötti mértékben emelkedhet a Duna vízszintje Budapestnél.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.