Több száz munkás kezdett tüntetni

PR

2011. december 2., péntek 15:48

Több száz munkás kezdett tüntetésbe csütörtökön egy elektronikai cég sanghaji gyártóegységénél a vállalat munkatársainak tömeges elbocsátása elleni tiltakozásul, és a megmozdulás pénteken is folytatódott.

Az amerikai China Labor Watch emberi jogi csoport információi szerint az eset a szingapúri székhelyű, Hi-P International gyártóegységénél történt. Az Apple, a Motorola és a Hewlett Packard beszállítójaként is üzemelő vállalat munkásai azután kezdtek sztrájkba, hogy a Hi-P szerdán ezer fő elbocsátását jelentette be. A tömeges elbocsátás oka, hogy a magas költségek és a visszaeső megrendelések miatt a cég vezetése úgy döntött, máshová helyezi át gyártását.

Fotó: Reuters

A munkások azt állítják, a vállalat vezetése nem értesítette őket előzetesen a döntésről, s nem kínált fel elfogadható kompenzációt. A tüntető dolgozók egy része a rendőrökkel is összecsapott, ennek során néhányan könnyebben megsebesültek. A sztrájk pénteken is folytatódott, a gyár kapuinál 300-400 munkás gyűlt össze, akik az AP hírügynökségnek azt mondták, több információt és jobb feltételeket akarnak. Mások a munkásokat érintő szabályok megszegésével vádolták a céget, mondván, alkalmanként 18-19 óra munkára is fogta őket a vállalat.

Fotó: Reuters

Az esetről egyelőre sem a vállalat vezetése, sem a sanghaji hatóságok nem nyilatkoztak. A megmozdulás csak egyike az elmúlt hónapok országszerte mind gyakoribb munkástüntetéseinek. November közepén több mint tízezer munkás tüntetett a dél-kínai Kuangtung (Kanton) tartománybeli Sencsenben és Tungkuangban a túlóradíj csökkentése és a létszámcsökkentés miatt. Az elégedetlenség oka leggyakrabban az európai és amerikai exportpiacok gyengeségének következtében visszaeső kereslet csökkenése, amely a termelőipart érinti legsúlyosabban. Az ágazat szereplőinek gondjait a hazai gazdaság lassulása és a szűk hitelfelvételi lehetőségek is tovább növelik.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.