Véleményezze ön is a Btk.-t

Kulcsár Anna

2012. február 8., szerda 21:05

Mostantól egy hónapon át mondhatnak véleményt az érdeklődők az új büntető törvénykönyv (Btk.) tervezetéről. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerint a szaktárca az egyszerűbb, hatékonyabb, szigorúbb felelősségre vonást tűzte ki célul.

Megmarad az a szabály, amelyet az erőszakos elkövetők megbüntetéséért három csapás néven vezettek be. A jövőben is érvényesülne az uzsorások elmarasztalásáért nemrégiben megfogalmazott paragrafus, s továbbra is bűncselekmény lenne a nemzetiszocialista és a kommunista bűnök tagadása.

Újdonság a többi között, hogy a jövőben az ittas vezetés már akkor is megállapítható lenne, ha az elkövető véralkoholszintje elérné a 0,5 ezreléket. Jelenleg – bűncselekmény címén – csak ennél súlyosabb befolyásoltság miatt marasztalhatják el az autósokat. Az orvvadászatot és az orvhalászatot önálló bűntettnek tekintenék. A fogyasztók megkárosításának különösen súlyos esete lenne, ha valaki sok vásárlónak adna el silány terméket.

Módosulnának a jogos védelem szabályai is. A tervezet szerint vélelmezni, feltételezni kellene, hogy aki éjjel megy be mások lakásába vagy nappal az élet kioltására alkalmas eszközzel felfegyverkezve, esetleg fegyveresen, netán csoportosan – legalább harmadmagával – hatol be a házhoz tartozó, bekerített helyre, annak szándéka nemcsak az anyagi javak megszerzésére, hanem az élet kioltására is irányul. A megtámadott személynek több joga lenne a védekezéshez. Eddig ugyanis arányos fellépést követeltek meg tőle. Ez lényegében annyit jelentette, hogy akit puszta kézzel támadtak meg, az védekezésképpen nem használhatott kést, lőfegyvert.

Várhatóan szigorúbb büntetésre számíthatnak a súlyos erőszakos bűncselekmények elkövetői s a visszaesők is. Utóbbiak leghosszabb büntetése az eddigi húsz helyett huszonöt év lehet.

A kormány előreláthatólag március végén dönt a tervezetről, az Országgyűlés pedig valószínűleg a nyári szünet előtt elfogadja a jogszabályt. Az új büntető kódex – egy évi felkészülési idő után – 2013. július elsején léphet hatályba. A mostani Btk.-t 34 évvel ezelőtt, 1978-ban fogadták el, és azóta több mint száz alkalommal, 1600 ponton módosították.

Az új Btk. a kormany.hu honlapon itt érhető el, az észrevételeket az ujbtk@kim.gov.hu címen fogadják.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.