10 ezer dolláros fogadás az elnökjelöltek vitáján

Kovács N. László

2011. december 11., vasárnap 21:56

Newt Gingrich állt a középpontban, a republikánus elnökjelölt-aspiránsok szombat esti vitája ugyanakkor Mitt Romney szerencsétlen megjegyzése miatt lesz emlékezetes.

Látszik, hogy a jelöltek olvassák a közvélemény-kutatásokat: az ellenfelek legtöbb támadása ugyanis a legújabb kedvenc, Newt Gingrich ellen irányult. Szóba került az egykori házelnök Közel-Kelettel kapcsolatos sarkalatos véleménye (miszerint a palesztinok csupán egy kitalált nép), „nem szerencsés zsarátnokot dobni az egyébként is robbanás-közeli helyre” – fogalmazott Romney. Gingrich házassági elhajlásai is szóba kerültek, aki láthatóan kellemetlenül érezte magát, mialatt a többiek békés, boldog családi életükről meséltek. Rick Perry egyenesen kijelentette: aki megcsalja feleségét (Gingrich ugyanis ezt tette évekkel ezelőtt), abban többé nem lehet megbízni. „Az emberek majd eldöntik, mit gondolnak rólam. Elismerem, hibáztam” – ez volt az érintett válasza.

A többi jelölt gondoskodott róla, hogy egyetlen vádpont se maradjon említetlenül. Ron Paul a Freddie Mac-ügyet hozta fel Gingrich ellen: az egykori házelnök ugyanis majdnem két millió dollárt kapott „konzultációs munkáért” az államilag támogatott jelzálogkezelő vállalattól. „Valószínűleg a mi adódollárjainkból is jutott hozzád néhány” – fogalmazott Paul. Gingrich állítja, nem lobbistaként dolgozott, a „magánszektor” alkalmazta. „A K-utca [a washingtoni lobbisták központja] nem számít magánszektornak, Newt” – mutatott rá nevetve Romney. „Te meg csak azért nem lettél karrier-politikus, mert már 1994-ben kikaptál Teddy Kennedytől” – vágott vissza Gingrich.

Az este legemlékezetesebb pillanatát azonban Romney szolgáltatta: az egészségügyi törvényről szóló vitában az egykori kormányzó 10 ezer dolláros (több mint két millió forintos) fogadást ajánlott Rick Perrynek. A texasi visszautasította az ajánlatot: „Nem szoktam fogadni” – magyarázta. A sótlannak, gépiesnek tartott Romney valószínűleg emberi oldalát igyekezett erősíteni a „spontán” javaslattal, a dolog azonban visszafelé sült el: ellenfelei nem késlekedtek rámutatni, mennyire nincs kapcsolatban a középosztály problémáival az az ember, aki ezer dolláros tétekkel dobálózik (Romney vagyonát mintegy 200 millió dollárra becsülik). „Vajon ott van a zsebében?” – viccelődött Gingrich.

(nytimes.com)

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.