10 tény, amire senki nem készít fel a terhességgel kapcsolatban

családháló.hu

2012. március 22., csütörtök 09:00, frissítve: csütörtök 10:09

Aggódsz, hogy állandó stressznek vagy kitéve? Nem mersz semmit enni, mert nem egészséges, árthat a babának? Eleged van abból, hogy mindenki jobban tudja? Íme, 10 jótanács, mire számíthatsz, és amit érdemes kerülni a terhesség alatt!

1. Az evés néha szenvedéssel jár

Az úgynevezett "reggeli rosszullétek" és különböző tiltólisták között megpróbálsz valami diétás ám ugyanakkor vitaminokban gazdag étrendet összeállítani, ami segíti a kicsi fejlődését és neked is ízlik...hát...nem könnyű a feladat! Most, hogy a menü összeállítása valóságos aknamező a számodra, visszasírod a napokat, mikor még nem volt mentálisan megerőltető egy ebéd megrendelése!

2. Mindenki jobban tudja

Egy egész sor helyről kapsz majd terhességi tanácsokat: az orvos, a bába, a szülészeti könyvek, a családod, barátaid, sőt, még a szomszéd is ellát majd remek tippekkel. Mindig tartsd észben, hogy mindaz, amit hallasz, az a tanácsadó személy saját tapasztalataiból adódik. Természetesen az egészségügyi dolgozó tanácsai a legfontosabbak ezek közül, de minden nőnek szüksége van rá, hogy az összes tippet a saját személyiségének, egyéni adottságainak szűrőjén keresztül vizsgálja és meghozhassa a saját magának legmegfelelőbb döntést.

3. Istennőként virágzol majd...vagy nem!

Vannak olyan nők, akik a terhesség alatt valósággal kivirágoznak, tele energiával és megszépülten élik meg ezt a kilenc hónapot. Aztán vannak olyan anyák is, akik slamposnak, kövérnek érzik magukat és alig várják, hogy testük visszatérhessen a régi kerékvágásba. Természetesen a legtöbb nő valahol a kettő között ballanszírozik: a terhesség alatt ugyanis a testkép és a szexualitás a teljes negatív és pozitív skálát végigzongorázza. Ez a 40 hét lehet áldás és átok is a szexuális életetekre nézve, attól függően, hogy a terhesség hogyan hat a libidódra. Egy tipp biztosan segít: Felejtsd el, amit a tökéletes terhességről olvasol a magazinok hasábjain! A valódi terhesség nem csak rózsaszín ködből áll!

4. Ne aggódj, ha aggódsz!

Már az is stresszt okozhat, ha arra gondolunk, hogy a stressz negatívan hat a terhességre! Teljesen normális egy bizonyos szintű feszültség, aggódás a terhesség alatt, sőt, kutatások szerint nem túl terhelő mennyiség még a baba fejlődését is szolgálhatja. Ami valóban káros lehet, az olyan, nagyobb negatív hatások által kiváltott stressz, mint például haláleset a családban vagy mondjuk háború. Az átlagos mértékű stressz nem veszélyes!

5. A hízás mértéke egyénenként változó

Az, hogy mennyit szedsz majd magadra és milyen gyorsan adod majd le ezeket a kilókat, nagyon sok tényezőtől függ. Ezért aztán az általános elvárások a hízással kapcsolatban félrevezethetik a kismamát. A legjobban úgy tudod elkerülni a túlzott testsúlyemelkedést, ha a terhesség alatt is egészségesen étkezel és továbbra is sportolsz. Ezeket a kérdéseket azonban mindig beszéld meg az orvosoddal.

A cikk továbbolvasásához kattints ide.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.