23 másodperc alatt érnének a csúcsra + Videó + Képek

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. május 17., csütörtök 18:45, frissítve: csütörtök 22:06

Százharmincnégy lépcsőfok. Ennyit kell megtennie azoknak a hétvégi futóbolondoknak, akik a monitor fogságából szabadulva a mozgást választják vasárnap délelőtt.

Nem árt ugyanakkor iparkodni a regisztrációval, hiszen egyre csak nő azon indulók száma, akik felkígyóznának a 102 éves János-hegyi Erzsébet-kilátó csúcsára. Budapest legmagasabb pontjára harmadik alkalommal hirdették meg Fuss a csúcsra nevű versenyt, mely idén neves résztvevőket lát vendégül.


Kovács „Kokó” István amatőr olimpiai és profi világbajnok bokszolónk az elsők között vág majd neki a lépcsőfokoknak, nem sokkal később követi Alföldi Zoltán televíziós műsorvezető, és a sydney-i olimpiai bajnoka, Székely Bulcsú. Nagy „Csontörő”János ezúttal nem a ringben, hanem a kilátóban körözhet egy sort.

Sokak számára presztízs a verseny
Sokak számára presztízs a verseny


24 másodperc a rekord

Gyengébb edzettségi állapotban nagyjából egy perc alatt lehet megtenni a távot – oszlatja el az esetleges visszakozók félelmeit a hegyvidéki önkormányzat sajtóreferense, Kenyhercz Kinga. A mindenkori rekordot egy 14 év alatti fiú tartja, akinek 24 másodpercre volt szüksége, hogy felszaladjon a kilátóba.

A kevésbé sportosaknak sem kell tartania a lépcsőzéstől
A kevésbé sportosoknak sem kell tartania a lépcsőzéstől


A csúcsfutás gondolata az Empire State Buildingben rendezett versenyből ered. Magyarországon korábban soha nem szerveztek effajta megméretést, a XII. kerületi önkormányzat viszont már korábban is igen aktív volt a szabadidősport népszerűsítése terén. A Fuss a csúcsra alapvetően utóbbi célt szolgálja: a lényeg, hogy minél többen töltsék egészségesen a vasárnap délelőttöt. Ha valaki netán visszariadna a szédítő magasság láttán, nem kell kétségbeesnie: a kilátó tövében felállított színpadon többek között hastánc- és rock and roll-bemutatóval várják a nagyérdeműt, a gyerekek számára pedig kézműves foglalkozással és logikai játékokkal készülnek a szervezők.

A verseny május 20-án vasárnap délelőtt 10-kor kezdődik. Érdemes időben regisztrálni a hegyvidéki szabadidő sportközpontban, mert a kilátóba egyszerre csak egy induló rajtolhat.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.