9 titkos recept, hogy hercegnőd rendet tartson szobájában

családháló.hu

2012. augusztus 4., szombat 10:26, frissítve: szombat 17:30

Egy hétéves már rendkívül ügyes a számolásban, az olvasásban, sőt néha hangszeren is remekül játszik (nem beszélve a bátyja idegeiről), ám a takarítás, valljuk be, egyiküknek sem erőssége. Íme 9 titkos recept mindennek megváltoztatására!

"Lennél olyan kedves, és kitakarítanád a szobádat?" "Ha nem pakolod el a dolgaidat, nincs meglepetés!" "Addig nincs játék, amíg nincs rend!" – Nincs olyan szülő, akinek szájából ne hangzanának el hetente ezek a mondatok. A Babble.com szerzője megelégelte, hogy 7 éves lánya finoman szólva sem takarítási géniusz, s csemetéjétől kért tippeket, hogyan lenne könnyebben megoldható az ominózus rend fenntartása. Mivel az alábbi ötletek az érintettektől származnak, s a cikk írója szerint többségük be is vált, nyugodtan lophatunk tippeket "nyaggatásmentes" takarítási felhíváshoz!

Egyes számú nyaggatásmentes ötlet:

"Vegyél dobozokat, amikbe minden belefér! Aztán tedd a játékaimat a dobozokba!"

A kis hercegnő egy órán át "játszott" rendrakósdit, miközben válogatta és szortírozta a játékokat az áhított (és szép!) dobozokba...

Kettes számú nyaggatásmentes ötlet:

"Egy kicsit takarítok minden nap"

Nos, ez nem annyira vált be, ugyanis őnagysága elfelejtette. Pedig azt ígérte, hogy suli után és szombatonként foglalkozik kicsit a dologgal... ekkor jött a...

Hármas számú nyaggatásmentes ötlet:

"Tegyél emlékeztetőt az ajtómra"

Ez meg is történt, ami, egy kis további unszolás mellett, úgy tűnik, jobban működik! Szóval nagy reményt fűzünk a "Takarítsd ki a szobád" cetlihez!

Négyes számú nyaggatásmentes ötlet:

"Versenytakarítás"

Mi lenne, ha a takarítás amolyan "székes játék"-féle lenne? Mennyit tudsz megcsinááálni... 30 másodperc alatt? Óra indul!!! Egyszer kipróbáltuk, stopperórával a kézben rohangáltunk a rendeződobozok között. Az ötletgazda szerint nagyon vicces volt.

Ötös számú nyaggatásmentes ötlet:

"Apuuuu, takarítsd ki a szobámat!"

Jajj, ne!

Hatos számú nyaggatásmentes ötlet:

"Játssz közben zenét! Van is egy kedvencem..."

Hát persze, hogy az a bizonyos album nem volt meg otthon. De megvettük! Csak hogy legyen egy kis motiváció a takarításhoz!

Hetes számú nyaggatásmentes ötlet:

"Ha pénzt kapok a takarításért!"

"Rendben" – gondoltam – de azért megbeszéljük, hogy akkor ez lesz a jutalom és semmi más! Ez valóban jó motiváció, de minden kedves szülő maga döntse el, hogy él-e vele!

Nyolcas számú nyaggatásmentes ötlet:

"Ajándékozzuk el a dolgokat olyanoknak, akiknek szükségük van rá!"

Szülőként ezt nagyon jó hallani. Ki is válogattunk pár megunt játékot e célra, amit aztán elvittünk egy helyi charity shopba (adománybolt). A kis tündér egyébként nagyon élvezte. Ráadásul a szoba is szellősebb lett.

Kilences számú nyaggatásmentes ötlet:

"Ha nem kell mindennap bevetni az ágyat..."

Ebbe gyorsan beleegyeztem, mivel kislányom egyébként mindennap beveti az ágyat. De ha siet vagy lustizni akar a hétvégén, akkor egy kis lazaság belefér. Cserébe pedig szépen kiviszi a poharakat a szobájából. Fél győzelem...

Forrás: Családháló

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.