A magyar és az amerikai politikusok is jó néven veszik

NT

2011. december 2., péntek 20:25

Magyarországra mint fontos partnerre, barátra tekintenek Amerikában, számon tartják, és tudják, hogy megbízható partner minden területen – jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken Washingtonban az MTI-nek nyilatkozva.

„Az Egyesült Államokat nagyon fontos partnerünknek tartjuk, amellyel közösen veszünk részt meghatározó ügyekben, így a NATO békefenntartó tevékenységében. Nagyon komoly üzleti kapcsolataink vannak, és büszkék vagyunk arra, hogy új hazát és otthont kínáltak másfél millió magyarnak, akiket számon tartunk” – mondta az államfő.

Emlékeztetett rá, hogy a Johns Hopkins Egyetem meghívására érkezett az amerikai fővárosba, de egyúttal találkozott amerikai magyarokkal, tiszteletbeli konzulokkal és a magyarok barátaival, valamint felszólalt a Foreign Policy magazin által megrendezett, rangos fórumon is.

Szükség van rá

„Úgy érzem, hogy szükség van az ilyen találkozókra és magas szintű látogatásokra. Ezt jó néven veszik a magyarok is, és jó néven veszik az amerikai politikusok is” – húzta alá az államfő.

„Miután meg vagyok győződve arról, hogy az új alkotmány a jogbiztonságot, a békét, a demokráciát fogja szolgálni és biztosítani a következő generációk számára, azt igenis megvédem mindenfajta támadással szemben” – jelentette ki Schmitt Pál a Magyarországgal szemben az elmúlt időkben megfogalmazott amerikai bírálatokkal kapcsolatban. „Sőt, azt mondom, hogy ez egy nagyon modern, egy magyar vagy ha úgy tetszik, európai alkotmány, amelyben, minden egyes paragrafusban maximálisan kiállunk az emberi jogok mellett. Hangsúlyozom, hogy a magyar nemzetet egynek és egységesnek tartjuk, bárhol éljenek magyarok a világon, és ez is egy fontos eleme az új alkotmánynak és a magyar kormány külpolitikájának” – tette hozzá.

„Nincs olyan sok támadás”

„Nincs olyan sok támadás, úgy érzem. Én azért is képviselem a magyar nemzetet, hogy kiálljak azon eredmények mellett, amelyeket mostanában elértünk, legyen az a munkahelyteremtés vagy az adósságcsökkentés melletti elkötelezettségünk, vagy az általános rendteremtés, az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem, a mezőgazdaság vagy bármely olyan terület, amely az elmúlt időben rendkívüli módon el volt hanyagolva” – hangsúlyozta Schmitt Pál.

„Akik a folyamatokat figyelik, látják, hogy az eurónak és az Európai Uniónak nincs alternatívája. Mi, magyarok érdekeltek vagyunk az erős euróban, hiszen a tartalékaink is és az üzleti kapcsolataink is elsősorban az Európai Unió országaival jelentősek. Bár nem vagyunk az eurózónán belül, nekünk is van egyfajta felelősségünk abban, hogy Európa erős legyen és benne egy erős Magyarország” – jelentette az államfő azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokat Európával kapcsolatban most leginkább a pénzügyi válság aggasztja.

Jó néven veszik

„Mindenütt elmondom, hogy mi megpróbálunk a saját lábunkon állni, megpróbálunk csökkenteni rendkívüli mértékű adósságállományunkon, és ahogy otthon azt az emberek tudják, alkotmányba foglaltuk az adósságféket. Úgy látom, hogy ezt jó néven veszik” – hangsúlyozta az MTI-nek Schmitt Pál.

Schmitt Pál magyar köztársasági elnök a The Washington Timesnak adott nyilatkozatában korábban kijelentette, Magyarország továbbra is elkötelezettje az euró bevezetésének, mert az Európai Unió pénzügyi válságát nem a közös fizetőeszköz, hanem egyes tagországok túlköltekezése okozta.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.