Dániel akciózott: vörös festékben ázik Horthy szobra + Videó + Képek

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. május 16., szerda 10:10, frissítve: szerda 12:50

Várható volt, szajkózhatják az egyszeri jósok: a vasárnap Kerekiben felállított Horthy-szobrot Dániel Péter szerdára virradóra leöntötte vörös festékkel.

Az alkotmányt korábban paradicsomszósszal támadó, a fideszes Wittner Máriát gyalázó baloldali aktivista, Dániel Péter akcióba lendült az éjjel.

A Gyurcsány Ferenc támogatói köréhez tartozó ügyvéd a szobor felavatása előtt e-mailben üzent a Goj Motoros Egyesületnek. „Én pedig azt terveztem, hogy amint jobban leszek, meglátogatom ezt a felháborító, szégyenletes műalkotást, és leöntöm vörös festékkel. Ezzel emlékezem majd meg erről az ócska háborús bűnösről. Ráadásul a szobor is kifejezőbb lesz így, aztán leülöm ezt is.”

Horthy szobra néhány nappal az avatást követően
Horthy szobra néhány nappal az avatást követően


Dániel Facebook-profilján büszkén hirdeti, hogy a Kék szalaggal a demokráciáért civil mozgalom nevében „felavatta a lovastengerész szobrát, azaz átadta a milliónyi áldozat és mártír üdvözletét”. Az ügyvéd úgy fogalmazott, így már korrekt és kifejező az ábrázolás, bár továbbra is azt vallja, hogy „tömeggyilkos háborús bűnösnek nem jár szobor egy demokratikus jogállamban”.

Dániel Péter elégedett „művével”
Dániel Péter elégedett „művével”


Az akciónak minden bizonnyal lesz folytatása, a goj motorosok ugyanis korábban megígérték: ha a szobornak bántódása esik, hamarabb igazságot szolgáltatnak majd, mint a bíróság.


Az MTI értesülése szerint a festékkel leöntött alkotást helyi lakosok elvitték a helyszínről.

A Horthy István – Mártírok és Hősök Alapítvány által szervezett szoboravatás ünnepélyes keretek között zajlott le vasárnap a Somogy megyei településen. Az ottrantói tengeri csata – amelyben az altengernagy személyesen vett részt – évfordulóján leleplezett szobrot fából készítette Kücsön Róbert.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.