Egyre később, de azért kipróbálnák

BL

2011. december 15., csütörtök 10:46

Rekordalacsony a házas emberek száma az Egyesült Államokban – derül ki a népszámlálási adatok újabb elemzéséből.

Ezzel egyidejűleg nő a házasságot kötők életkora is: nők esetében ez 26,5, férfiaknál pedig 28,7 év, azaz hat évvel magasabb, mint 1960-ban. Az amerikaiak többsége mindazonáltal élete egy bizonyos szakaszában kipróbálja a házasságot: jelenleg az amerikaiak 51 százaléka házas, 72 százaléka pedig már élt házasságban – olvasható a LiveScience.com hírportálon

Az agglegény, illetve férjezetlen amerikaiak aránya az 1960-as 15 százalékról mostanra 28 százalékra nőtt. Világszerte nő az először házasságra lépők életkora, főként a fejlett országokban. Egy 2009-es ENSZ-jelentés szerint míg a fejlett országokban a hetvenes években a nők átlagosan 22,3 évesen mentek férjhez, a 2000-es években 29,7 évesen. A férfiak esetében is nőtt ez az életkor.

A Pew kutatóközpont új elemzéséből az is kiderül, hogy az új házasságok száma évente öt százalékkal csökkent 2009–2010-ben, feltehetőleg a gazdasági recesszió miatt. Hosszabb távon is csökken a házasságok száma: míg 1960-ban a 18. életévüket betöltött amerikaiak 72 százaléka volt házas, 2010-ben csak 51 százalékuk. 1960-ban a 18 és 29 év közöttiek 59 százaléka élt házasságban, míg jelenleg csak 20 százalék. Az elvált vagy különélő amerikaiak aránya az elmúlt két évtizedben az amerikai felnőtt lakosság 14 százaléka körül alakult.

Az elemzés szerint a házassági arányszámok faj és társadalmi osztály szerint is különbözőek. A fehérek között 55 százalék házas, a spanyol ajkúaknál ez az arány 28 százalék, az afroamerikaiaknál pedig 31 százalék. A dolgozó osztályok és a hátrányos helyzetben lévők közül egyre többen vonulnak ki az olyan intézményekből, mint a házasság vagy az egyház.

A Pew elemzése szerint a házasságok számának csökkenésével nőtt az együttélések és egyedüli szülők száma. A közvélemény-kutató intézet 2010-es felmérése szerint az amerikaiak 39 százaléka vélte úgy, hogy a házasság elavult, szemben az 1970-es évek 28 százalékával.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.