Figyelik a Karácsonyfa-csillaghalmazt

TK

2011. december 16., péntek 18:51

Nem mindennapi karácsonyfát figyel az ünnepek táján egy nemzetközi csillagászcsoport: az 1800 fényévnyi távolságra lévő Karácsonyfa-csillaghalmazt.

A hatmillió évesen fiatal égi jelenségnek számító csillaghalmazt az osztrák, kanadai, amerikai és brazil szakértőkből álló csoport több héten át, december elejétől január közepéig vizsgálja négy kozmikus (MOST, CoRoT, Spitzer és Chandra), valamint két földi teleszkóp segítségével.

Az NGC 2264 asztronómiai jelű Karácsonyfa-halmaz a világűr legfiatalabb objektumai közé tartozik, amelyben még születnek új csillagok. A tervek szerint mintegy ötezer, különböző tömegű és fejlődési stádiumban lévő csillagot vizsgálnak meg infravörös és látható fényben, valamint röntgensugarak hatása alatt. „Az egyes hullámtartományban a csillaghalmaz különböző részletei vehetők észre. A mi Tejútrendszerünk is máshogyan néz ki a különböző hullámhosszokon” – mondta el Konstanze Zwintz, a Bécsi Egyetem asztronómusa.

A szintén a Bécsi Egyetemen dolgozó Paula Stella Teixeira a fiatalabb és kevésbé fényes csillagokat kutatja, amelyek részben még be vannak ágyazódva születési felhőjükbe. Zwintz ezzel szemben a nagy fényerejű, tehát nagyobb tömegű és fejlettebb objektumokat, illetve pulzálásukat figyeli.

A csillagok ezen rezgésének vizsgálata lehetővé teszi a tudósok számára, hogy – hasonlóan a földrengési hullámok elemzéséhez – a csillag belső felépítésére vonatkozó következtetéseket vonjanak le. „Ettől az egyedülálló megfigyelési projekttől új, a bolygók és csillagok keletkezésére vonatkozó ismeretek megszerzését várjuk” – mondta el Zwintz.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.