Gyorsabban öregszik a „dohányos agy”

BL

2012. február 7., kedd 15:44

A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a „dohányos agy” – állapították meg brit kutatók.

Egy nagyszabású, hosszú távú követéses vizsgálat eredménye szerint miközben a nőknél nem mutatható ki összefüggés a kognitív hanyatlás és a dohányzás között, a dohányzó férfiaknál korán, már 45 éves kor körül felbukkanhatnak a későbbi demenciára utaló előjelek.

A dohányzás tüdőrákot és krónikus légzőszervi problémákat okozhat, a szív- és érrendszeri betegségek vezető kockázati tényezője,az Egészségügyi Világszervezet szerint „az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés, amellyel valaha szembe kellett néznie a világnak”. A mostani tanulmány arra utal, hogy a fentieken túl a szellemi teljesítményre is káros hatással van a dohányzás, akár már a 45. életév környékén. Severine Sabia kutatásvezető, a University College of London munkatársa úgy véli, a nemek közti különbözőséget az okozhatja, hogy a férfi dohányosok több cigarettát szívnak el.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 5099 férfi és 2137 nő adatait elemezték, akik valamennyien a Whitehall II. elnevezésű, brit köztisztviselők egészségét nyomon követő vizsgálat résztvevői voltak. Az első kognitív tesztek idején a vizsgálatba bevont emberek átlagos életkora 56 év volt, majd tíz év leforgása alatt még kétszer értékelték szellemi teljesítményüket. „Egy 50 éves dohányos férfi hasonló szellemi hanyatlást mutat, mint egy 60 éves, korábban soha nem dohányzó férfi” – magyarázta megállapításaik lényegét Sabia.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.