Halálos összefüggésre bukkantak

LR

2011. december 5., hétfő 08:36

Az átlagos népesség tagjainál lényegesen több olyan férfi és nő követett el Dél-Koreában öngyilkosságot, akinek sok szív- és érrendszeri betegségre hajlamosító kockázati tényezője volt. A különös, bár nem meglepő összefüggést leíró cikket az European Heart Journal szaklap közölte.

Világszerte számos vizsgálat foglalkozott az öngyilkosság okaival, a végzetes elhatározást megelőző időszak körülményeivel. Ezek a tanulmányok döntően az amerikai és európai lakosságra vonatkozó statisztikákat érintették, és az ázsiai emberekkel kapcsolatos adatok a tudományos világban szinte nem is léteztek.

Szun Ha Dzsi Szöulban dolgozó kutató és főleg angolszász szakemberekből álló munkacsoportja rendkívüli lehetőséget kapott azzal, hogy a Koreai rákmegelőző tudományos program résztvevőinek öngyilkossági adatait feldolgozza, összevetve a szív- és érbetegségekre vonatkozó kockázati tényezőkkel. A vizsgálat már 14 éve tart, és a statisztikai értékelésben 1 234 927 személy adataival dolgozhattak. A Dél-Koreában működő egészségbiztosító rendszer alapján minden állampolgár jogosult vizsgálatra, és az öngyilkossággal végződő eseteket a részletes egészségügyi adatokkal tudták a kutatók szembesíteni. Az állampolgárokra vonatkozó ismeretekben nemcsak a szokásos orvosi vizsgálatok olyan anyagát kaphatták meg, mint a testméretek vagy a vérnyomás és laboratóriumi értékek, hanem a dohányzás, alkoholfogyasztás, valamint társadalmi-gazdasági helyzet jellemzőit is. Feljegyezték a vizsgált személyek jövedelmét, esetleges tulajdonát, autóját is. Sok más tanulmányhoz hasonlóan ebben az ázsiai országban is lényegesen több férfi követett el öngyilkosságot, mint nő. A leggyakoribb szív- és érbetegségre vonatkozó rizikófaktor, mely a végzetes öngyilkosság esetekkel is összefüggött, a dohányzás és az alkoholfogyasztás volt.

Gyakoribb volt az öngyilkosság a magas vérkoleszterin értékű, rossz anyagi helyzetben és nem házasságban élők körében is. A kutatók azt is megfigyelték, hogy nagyobb volt az öngyilkossági esetek száma a kis termetű, sovány férfiak körében. A munkacsoport következtetése szerint a sok szív- és érrendszeri kockázati tényezőjű emberek öngyilkosságra is hajlamosabbak, mint az egészségesen élők.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.