Így utazz gyerekkel hőségben!

családháló.hu

2012. július 9., hétfő 15:43, frissítve: hétfő 15:48

Egy ideális világban, ahol senki nincs kötve, és akkor intézi a dolgait és megy szabadságra, amikor csak kedve tartja, nincs szükség a családot kánikulában utaztatni…

… sajnos azonban nem ilyen világban élünk. A hivatalos ügyintézések ideje kötött, ellenben a gyerekre nem mindig lehet felügyeletet szervezni, és a családi nyaralással kapcsolatban is már hónapokkal előre ki kell gondolni, mikorra vegyen az ember szabadságot, mikorra foglaljon szállást, stb.

Családi nyaralás

A nyaraláskor természetesen mindenki szép meleget akar, hiszen a nyár erről szól. Ha kikerülhető lehetne az utazás, ami fárasztó és tikkasztó, nem is lenne nagy gond vele. Ahhoz azonban, hogy akár gyerekekkel, akár magunk átvészeljük a kánikulában autózást, buszozást, vonatozást, érdemes a következőket megfogadni.

VÍZ – nem lehet elégszer mondani, a víz elengedhetetlen útitárs. Sokszor igyunk és itassunk keveset, ne egyszerre többet. Az is segít (főleg hosszabb ivásszünet után), ha valamivel előbb beindítjuk a szánkban a nyáltermelést, pl. egy falat gyümölccsel, vagy a szánk kiöblítésével. A folyadékokkal lehet egy kicsit „csalni”, ha kisebb palackokba tesszük, és az elvitt mennyiség felét lefagyasztjuk, akkor pont fogyasztásra alkalmas, hűsítő nedűt kapunk, amikor már az első, nem fagyasztott papalckokból kifogyott az innivaló.

NADRÁGPELENKA – ne tessék meghökkenni, de egy vízzel töltött pelus az egyik legpraktikusabb jégakku. Akármilyen formára fagyasztható, és hazafelé, amikor már általában nincs lehestőség a fagyasztásra, már nem is kell magunkkal hozni.

VIZES TÖRÖLKÖZŐ – a legtöbb hőségpanaszra ideális megoldás egy nedves törölköző. Amíg ki nem szárad, lehet vele törölgetni a gyereket, vagy a tarkójára, fejére tenni, vagy beárnyékolni vele az ablakot. Ha felmelegedett a törölköző, menet közben egy pár másodpercre ki kell lógatni a kocsi ablakán (ezt inkább a szülő csinálja), ettől ismét lehűl.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.