Ikrek: tények, érdekességek

2014. május 26., hétfő 14:37

Amerikában több ikerpár születik, mint bármikor az USA történelmében. Íme néhány érdekesség róluk.

Az ikreknek lehet két különböző biológiai apja

2009-ben Mia Washington két külön apától származó ikerpárnak adott életet. Az ilyen esetek előfordulási aránya milliónként egy. Hogy hogyan történhetett? Mia az egyik hónapban egy petesejt helyett kettőt termelt, s mindkét férfi, akivel lefeküdt, megtermékenyített egy-egy petesejtet.

Az egymástól távol élő ikreknek rendszeresen van rendkívül hasonló élete

Jim Lewis és Jim Springer négyhetesek voltak, amikor más-más család fogadta őket örökbe. Mikor felnőttként találkoztak, kiderült, hogy mindketten Toynak nevezték el a kutyájukat, mindketten kétszer nősültek, s mindkettőjük feleségeit Lindának és Bettynek hívták. Mindkét fiúnak Chevroletje volt és Salem cigarettát szívtak.

A magas nőknek nagyobb esélyük van ikerszülésre

A Long Island-i Jewish Medical Center állítása szerint a magas nők, akiknek több a növekedésért felelős IGF nevű fehérje a szervezetében, nagyobb eséllyel lesznek ikrekkel terhesek.

Az ikrek állandó kapcsolatban vannak egymással méhen belül

A Padovai Egyetem nemrég felfedezte, hogy az ikrek már a méhen belül is folyamatosan arra törekszenek, hogy egymáshoz érjenek, kapcsolatot teremtsenek egymással.

A sziámi ikrek egy része képes egymás szemével látni és egymás gondolatait hallani

Krista és Tatiana Hogan a fejüknél összenőve születtek és egy talamuszon osztoznak. A talamusz az agy azon területe, amely a fizikai érzékelést és a motoros funkciókat irányítja. Ennek következtében a lányok képesek egymás szemével látni és hallják egymás gondolatait, érzik, amit a másik érez.

Az anyai szervezet az ikrekhez is képes alkalmazkodni

Amikor egy babát az anya mellkasára tesznek, az anya teste folyamatosan érzékeli a kicsi hőmérsékletét, és ha a baba túlmelegszik, az anya teste lehűl, ha pedig a babának alacsony lenne a testhőmérséklete, az anya szervezete azonnal melegedni kezd, hogy a kicsit is felmelegítse. Ikrek esetében ha az egyik babának alacsony, a másiknak magas a hőmérséklete, az anya két melle egymástól függetlenül tud melegedni, illetve hűlni – írja a Distractify.

A legtöbb ikerpár Közép-Afrikában születik

Közép-Afrikában 1000 szülésre 18 ikerpár jut, de vannak helyek, például Benin, ahol 1000 gyerekenként 27,9 esetben születnek ikrek.

Az ikerpárok fele kialakít egy saját nyelvet

Azok a testvérek, akik nagyon közel állnak egymáshoz, gyakran találnak ki titkos nyelvet, amelyet csak ők ketten értenek. Ez a szokás különösen jellemző az ikrekre.

Forrás: Családháló

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.