Interjú – aki ablakot nyitott képeivel a múltra + Képek

Paulik András

2011. december 12., hétfő 11:09

A közelmúltban járták be a tévéket és a Facebook-oldalakat a szenzációs fotómontázsok, amelyekben egy új fényképbe van beágyazva a régen megörökített látvány egy részlete. Ezen megkapó és meghökkentő alkotások atyjával, Kerényi Zoltánnal beszélgettünk.

- Hogyan jut egy fiatal építészmérnök eszébe, hogy sok-sok régi fotó helyszínét felkeresse és újra megörökítve a látványt a két képből egy montázst készítsen?

- Egy fiatal építésznek, jó esetben, sok minden eszébe jut. Engem folyamatosan foglalkoztat, hogy a hely összeköti a különböző korok eseményeit. A montázsok gondolata nagyjából 6 éve merült fel bennem, de akkor még nem lehetett ilyen sok, jó minőségű régi képet találni, mint most a Fortepan gyűjteményében.

- Pontosan hogyan készül el egy ilyen kép - melyek a lépések? Mennyi időt, energiát, szervezést igényel? Ez csak hobbi, vagy már több annál?

- Először a régi képnek kell meglennie. Olyat választok, amin látszik valami, ami össze tudja majd kötni a jelennel. Lehet ez egy ház homlokzata, egy szobor, de akár a táj is. Ezután, a régi képet magamnál tartva, felkeresem a helyszínt, és megpróbálom meghatározni a fotós pontos pozícióját. Ez eleinte nehézkesen és csak többé-kevésbé sikerült, de ma már könnyebben megy. Figyelni kell az apró részletekre, egy lépés oldalra és már más a perspektíva, sokszor le kell hajolnom, hogy a horizont jó helyen legyen, sőt van, ahol a földön kellett feküdni, és persze az sem mindegy, hogy milyen látószögű objektívet használok - és nekem ez igazán élvezetes. De az egész megmaradt hobbinak, nem érzek késztetést, hogy minden képről montázst készítsek.

A teljes cikk és a többi fotó ide kattintva érhető el.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.