Kényszerszinglik országa

2012. április 2., hétfő 13:35, frissítve: szombat 17:43

A Népesedési kerekasztal a Nemzetgazdasági Minisztériumnak tett javaslatairól, és számos más, a családtámogatási rendszert, illetve a családot mint értéket erősítő szemléletváltozást érintő javaslatról kérdeztük Dr. Kopp Máriát, a kerekasztal szervezőjét, valamint Gergely Károlyt, a lakástámogatási munkacsoport vezetőjét.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) szervezett közös sajtótájékoztatón számolt be a múlt héten a Népesedési kerekasztal az NGM-nek tett javaslatairól. A kerekasztal többek között azt szeretné elérni, hogy használt lakásra is lehessen igényelni félszocpol-támogatást, az állami kamattámogatás pedig  három helyett öt százalék legyen. A Népesedési kerekasztal számos más, a családtámogatási rendszert, illetve a családot mint értéket erősítő szemléletváltozást érintő javaslatot is megfogalmazott, amelyekről Dr. Kopp Máriát, a kerekasztal szervezőjét, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet tudományos igazgatóhelyettesét, a Semmelweis Egyetem–MTA „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoport vezetőjét, valamint Gergely Károlyt, a Népesedési kerekasztal lakástámogatási munkacsoportjának vezetőjét, a Fundamenta Lakástakarék igazgatóját kérdeztük.


Családháló: A Népesedési kerekasztal egyik javaslata a szocpol kibővítését érinti. Szükséges-e szemléletmódváltás ahhoz, hogy ezek a családbarát intézkedések egyrészt megvalósuljanak, másrészt éreztessék hatásukat?

Gergely Károly: Igen, és itt nem csak az ügyfelek szemléletváltásáról kell beszélnünk, hanem a politikáéról is, hogy a rövid távú tervek helyett sokkal nagyobb időtartamban gondolkodjanak. Nagyon fontos lenne, hogy a gyerekvállalási kedv ne elsősorban azoknál legyen érezhető, akik két már meglévő gyermek után a negyvenes éveik környékén szívesen vállalnak még egy harmadikat is, mert nem ez a cél. Az lenne a lényeg, hogy a fiatalok vállaljanak gyerekeket, és hogy ezt ne akadályozza az sem, hogy még nem diplomáztak le, vagy hogy dolgoznak. Az egyik javaslatunk éppen arról szól, hogy hogyan lehetne megteremteni a kollégiumokban speciálisan a fiatal családok számára elkülönített részeket, ahol a kisgyerek mellett végezhetik tanulmányaikat. Úgy gondolom, öt-tíz éven belül nagyon nagy áttörésnek kell történnie ezekben a kérdésekben.

CSH: Eddig csak három bankról tudunk, amelyek szocpol-támogatást adnak. Mi az oka ennek?

GK: A szocpol-támogatásnak megvan a törvényi háttere, de a bankok nem érdekeltek abban, hogy megadják ezt a támogatást. Nagyon fontos, hogy a bankok érdekeltté váljanak ebben a kérdésben, hiszen egyetlen pénzintézet sem fog úgy kockázatot vállalni, hogy nem látja, hogyan tud haszonra szert tenni. A puding próbája az evés, és remélem, hogy ennek az évnek a második felében elindul ez a folyamat.

CSH: A kerekasztal nagy hangsúlyt fektet a távmunka támogatására. Miért járunk ennyire gyerekcipőben ezzel kapcsolatban?

GK: Azért, mert Magyarországon nincs meg a bizalom sem a munkavállaló, sem a munkaadó részéről. A munkaadók jellemzően úgy gondolkoznak, hogy ha a munkavállaló nincs folyamatosan szem előtt, akkor nem fog dolgozni. Más országokban ez nem így van: ott valahogy jobban bíznak az emberek egymásban.

CSH: Nemrég azt nyilatkozta, hogy a kényszerszinglik országa vagyunk. Mit jelent ez a kifejezés?

Dr. Kopp Mária: A népesedés szempontjából fontos tény, hogy sokan nem találnak párt maguknak, sokszor azért, mert nem mernek belevágni egy kapcsolatba. Ennek a jelenségnek a hátterében leginkább az otthon látott sémák, viselkedésminták állnak. Nagyon súlyos bizalomvesztésről van szó: egy felmérés szerint az emberek 70 százaléka gondolja úgy, hogy a legbiztosabb nem bízni senkiben. Ugyanakkor a házasság a legtöbb ember értékrendjében a legbiztosabb kapcsolatformát jelenti, de sokan abból indulnak ki, hogy a tökéletes társat kell megtalálniuk, és nem veszik észre, hogy csak együtt lehet egyre tökéletesebbre csiszolódni.

Az interjú továbbolvasásához kattints ide.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.