Kisdedkortól jön a kísérletezés

Csecsemőtáplálás III. rész

családháló.hu

2011. december 7., szerda 10:57

A fejlődés és a növekedés csecsemőkorban a legintenzívebb. Ebben az életszakaszban a tápanyagigény az anyatejből biztosított (kivéve, ha az anyatejes táplálás akadályozott). Hat hónapos kortól kezdődik a hozzátáplálás időszaka.

A kisdedkorba érve a fejlődés üteme lelassul. Az ételek passzív elfogadása helyett inkább a kísérletezés jellemző. Játszanak az ételekkel, felfedezik az ízeket, saját kezecskéjüket, szájukat. Az ízlésük hamar változik, egyik nap még elutasítják, majd megszeretik ugyanazt az ételt. A fogak növekedése ronthatja a gyermekek étvágyát, étkezési kedvét. Mindig érdemes elmondani, hogy nem lehet elég korán elkezdeni az egészséges táplálkozásra nevelést-szoktatást.

Ebben a korszakban alakul ki a gyermekek alap íz preferenciájuk, ezért nagyon fontos, hogy ne szoktassuk őket hozzá a túl sós és édes ízekhez. A táplálkozási habitust az étkezés rendjét, az evőeszközök használatát mind-mind meg kell tanulniuk, ami természetesen időigényes folyamat. Legyünk türelmesek és ne erőltessünk semmit gyermekünkre!

A cikk továbbolvasásához kattintson ide.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.