Kolozsvár felkerült a filmes térképre

TIFF tizenegyedszer: elkezdődött a rangos erdélyi mustra

kgy

2012. június 1., péntek 20:15, frissítve: péntek 22:52

Pénteken elkezdődött a kolozsvári 11. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. A rangos mustra programjában magyar filmes összeállítás is szerepel.

Többek között Fliegauf Benedek Csak a szél, Elek Judit Visszatérés – Retrace, Nagy Viktor Oszkár Két világ közt című filmjeit vetítik, de látható lesz Makk Károly klasszikusa, a Szerelem is, amellyel az idei életműdíjas Törőcsik Mari előtt tiszteleg a rendezvény. Hasonló elismerést kap egyébként Claude Lelouch és Geraldine Chaplin is. Az úgynevezett Magyar Film Napja játékfilmjei mellett a román versenyprogramban két romániai magyar alkotó rövidfilmje is helyet kapott: Bán Attila Szufla és Felméri Cecília Végtelen percek című alkotása is megmérettetik Kolozsváron. Felméri műve tavaly nyáron a locarnói fesztiválon is szerepelt.

A kolozsvári filmfesztivál most már több mint egy évtizede bizonyítja ugyanakkor, hogy közel sem csak a régiónak szóló, a környék filmgyártását bemutató rendezvény. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál eredeti keretein jócskán túlnőve a nemzetközi fesztiválprogram szerves részévé vált, s programja most már komoly külföldi elismertségnek örvend.

Mihai Chirilov művészeti vezető és Tudor Giurgiu fesztiváligazgató az idei sajtótájékoztatón

Fotó: TIFFEzúttal 46 ország mintegy 250 filmjét vetítik, a seregszemlére négyszáz filmes szakembert várnak, köztük Dieter Kosslicket, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatóját. A fesztivál ideje alatt a nemzetközi filmgyártás kiemelkedő egyéniségei tartanak mesterkurzusokat, köztük Jan Harlan, aki Kubrick néhány filmjének producere volt, Michel Ciment filmkritikus, Pen-Ek Ratanaruang thaiföldi rendező, Christine Vachon amerikai producer és Timo Vuorensola finn rendező.

A fesztivál főként pályafutásuk elején álló rendezőknek szánt versenybe tizenkét játékfilmet válogattak be, egy-egy osztrák, szerb, orosz, chilei, holland, izlandi, belga, kanadai, amerikai, izraeli, dán és japán alkotást. A válogatásból ismerősen cseng a Klip című szerb film, amely szerepelt az idei Titanic versenyprogramjában is, ahogy az Oslo, augusztus is, de ez már országos moziforgalmazásba is bekerült azóta itthon.

Az orosz Chapiteau Show tavaly Moszkvából indult fesztiválkörútjára, az osztrák Kuma az idei Berlinalén kapott elismerő kritikákat. A versenyszekció mellett a fesztivál külön programot szentelt Claude Lelouch francia, Macumoto Hitosi japán és Ole Christian Madsen dán rendezőnek, akiknek három-három filmjét vetítik le, így látható lesz Lelouch 1966-os klasszikusa, az Egy férfi és egy nő is. Az idei mustra programja kiemelt figyelmet szentel az ausztrál és a kínai filmtermésnek is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szervezők az idén Stanley Kubrick filmrendező emléke előtt tisztelegnek azzal, hogy levetítik teljes életművét. A pénteken este rajtoló, és június 10-ig tartó fesztivál nyitóprogramjának egyik érdekessége, hogy levetítik az 1861-ben született Georges Méliès Utazás a Holdba című tizennégy perces sci-fi-jét, amely a hollywoodi csúcstechnológia segítségével újult meg. A film megújított változatát tavaly Cannes-ban mutatták be.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.