Lemondásra kényszerült Romney meleg szóvivője

Kovács N. László

2012. május 2., szerda 21:39

Nem bírta tovább a konzervatív oldalról érkező kritikákat, így lemondott Mitt Romney egyik magas rangú szóvivője, a bevallottan meleg Richard Grennell.

„Habár továbbra is hiszek benne, hogy Obama elnök hibás külpolitikájának és gyenge vezetői magatartásának véget kell vetnünk, úgy érzem, a magánéletem körüli pártoskodó vita meggátol abban, hogy hitelesen képviseljem ezt a véleményt” – fogalmazott Grennell, Mitt Romney külpolitikai tanácsadója és szóvivője lemondó nyilatkozatában. Konkrét támadásokat nem jelölt meg a leköszönő kampánytag, az elmúlt hetekben azonban több konzervatív forrás is kritizálta Romney választását. Grennell kinevezésével az elnökjelölt „azt üzente a családpártiaknak, hogy mehetnek a fenébe”, fogalmazott az Amerikai Családok Szövetségének elnöke, míg a National Review lap arról cikkezett, fennáll a veszély, hogy a szóvivő „átáll”, ha Barack Obama melegpártibb üzenetet fogalmaz meg, mint főnöke.

Romney közleményben „sajnálatosnak” nevezte az eseményt, és elmondta, egész hétvégén igyekezett lebeszélni Grennellt a döntésről, aki igyekezett hangsúlyozni, hogy munkaadójától minden támogatást megkapott, lemondásának oka nem a jelöltben keresendő. Az mindenesetre kiderült, hogy a mai amerikai politikában valaki nem lehet egyszerre meleg és konzervatív – még akkor sem, ha egyébként évtizedek óta hűséges republikánus, és olyan komoly személyeknek segített karrierje során, mint John Bolton ENSZ-nagykövet. Az incidens emellett újra rávilágít Romney kettős természetére is: látszik, hogy maradt valami a politikusból, aki tíz éve még a melegjogok védelmezőjeként szerepelt, mára azonban kénytelen sodródni az áramlattal, és egyre szélsőségesebb nézőpontokat képviselni. Azt, hogy melyik az igazi Romney, ma már talán senki sem tudja.

The Washington Post (washingtonpost.com)

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.