Ma másként csinálnám? Szülésem története

Czefernek Léna

2012. május 10., csütörtök 14:49, frissítve: csütörtök 15:10

Ki csodálatos, ki kellemetlen érzéseket őrizget magában, de abban minden nő egyetért, hogy saját szülésünknek, ennek a gyakran elementáris, felkavaró élménynek az emlékét életünk egyik legmeghatározóbb mozzanataként élénken, mélyen hordozzuk magunkban. Van, aki boldogan gondol vissza rá, míg más kismamákban kérdések maradtak, egyesek egyenesen bizonytalanságokkal, félelmekkel küzdenek szülésüket követően. Pedig ha a vajúdás közben adódó váratlan helyzetekre nem is lehet maradéktalanul felkészülni, a szülésélmény feldolgozása lehetséges.

Szülésem története – ahogy én megéltem

Hogyan lehet segíteni a szülésélmény feldolgozását? Egyáltalán kell-e segíteni? És ha igen, akkor hogyan, hiszen amit egy szülő nő szubjektív élményeként tart számon, annak a külvilág számára számtalan olvasata létezik – ezek a gondolatok kavarogtak bennem, mielőtt megérkeztem - a Születés Hete keretében tartott – szülésélmény-feldolgozást segítő csoportfoglalkozás „bemutató előadására” a szülés és születés testi-lelki egészségéért tevékenykedő Perinatus Alapítvány központjába.

Kellemes légkörbe érkeztem, és a kedves fogadtatást követően gyorsan megtudtam, hogy itt most nem is annyira előadásra, mint inkább egy kötetlenebb beszélgetésre kerül majd sor. Az alapítvány állandó programjai keretében heti rendszerességgel tart kiscsoportos, hat alkalomból álló foglalkozásokat olyan kismamák számára, akikben szülés után komolyabb kérdések maradtak, esetleg különböző traumák feldolgozásához van szükségük segítségre. Szubjektív történetekkel, egyéni gondokkal fordulhat ide a szülés előtt álló vagy már kisbabáját is magával hozó kismama, de egyéni konzultációt is tartanak az alapítvány pszichológusai, mentálhigiénés szakemberei és tanácsadói. A téma pedig bizonyára minden megjelentet élénken megszólít.

Hogy jó szülésem legyen

Azt pedig, hogy az adott kérdés mennyire is aktuális, rögtön megtudjuk az előadáson jelenlévő szakértők és anyukák hozzászólásaiból. Kicsit bátortalanul, de mindenki belefog a saját történetébe: szó esik a szülést megelőző kérdésekről, félelmekről és jól végződött, ám váratlan helyzetekről. Kiderül, hogy az sem teljesen nyugodt, akinek a története „sikersztori”, azaz komplikációtól mentes, kellemes szülésélménye volt. Annak pedig, aki kevésbé kellemes előzményeket őrizget – bár nehezebben tudja megmagyarázni, hogy miért –, még nehezebb a feldolgozás. Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés tanácsadó és Nováky Rita szülésznő pedig szép lassan segít eligazodnunk a lélek útvesztőiben, hogy felfedezzük, megérezzük, mire is van szükségünk ahhoz, hogy szülésélményünket – akármi történt is közben – utólag meg tudjuk emészteni.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.