"Magyarországon a szegénységnek ma gyermekarca van"

Interjú Révész Máriusszal, a kormány családpolitikai tanácsadójával

Czefernek Léna

2012. augusztus 1., szerda 10:06, frissítve: szerda 10:08

Átgondolná a szocpol rendszerét, a nyugdíjak meghatározásánál is figyelembe venné a felnevelt gyerekek számát és bevezetné a nagycsaládos igazolványt Orbán Viktor új családpolitikai tanácsadója. Révész Máriusszal nem csak arról beszélgettünk, mit tesz a kormány a riasztó demográfiai helyzet orvoslására, de arról is, hogy mik azok a feltételek, amik mellett a családok nem azt éreznék, hogy a gyermekvállalásba bele fognak rokkanni.

Családpolitikai tanácsadóként készül bekapcsolódni a kormány munkájába Orbán Viktor miniszterelnök mellett. Hogyan találta meg a feladat?

Orbán Viktor kért fel a feladatra. A Fideszben több nagycsaládos képviselőtársam van, én is négy fiúgyermeket nevelek. Ez önmagában még nem indokolta volna a választást, de úgy tudom, hogy Orbán Viktor döntésében az is szerepet játszott, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumi tagja vagyok. Írtam egy könyvet is azokról az erdélyi református-katolikus lelkészekről, szerzetesekről, akik nehéz sorsú gyermekek megmentésével foglalkoznak. Ennél többet ő tud mondani arról, hogy miért engem választott.

Milyen munkát végez az alapítványnál?

Csaba testvért annakidején mi beszéltük rá, hogy Magyarországon is indítsuk el, jegyezzük be a Dévai Szent Ferenc Alapítványt, mert ezzel jelentősen megkönnyítjük, leegyszerűsítjük a jószándékú magyarországi támogatók számára a segítség nyújtását. Eleinte a támogatás egy részét még az adóból is le lehetett írni ma már sajnos nem, de az 1%-os felajánlások alapján tavaly az ötödik legtöbb felajánlást kaptuk. Ezeket a támogatásokat Böjte atya kívánsága szerint juttatjuk el Csaba testvér által meghatározott célokra.

Az alapítvány támogatói Böjte atyát segítik abban, hogy most már közel háromezer gyermekről gondoskodjon, akik hihetetlen szegénységből, állomásokról, szeméttelepekről, állami árvaházakból kerültek Csaba testvér különböző intézményeibe, ahol az ellátáson kívül, szellemi és lelki nevelést is kapnak. .

Egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy Magyarországon drámai a demográfiai helyzet...tényleg ennyire rosszul állunk?

Egy velem készült interjút nemrég úgy tettek közzé, hogy én "sötét fellegeket vizionálok". Az a helyzet, hogy sajnos ez nem vízió és a demográfiai helyzet tényleg drámai itthon. Magyarországon a reprodukcióhoz szükséges 2,1 helyett 1,3 alá csökkent a termékenységi ráta. Egy magyar asszony átlagosan 1,25 gyereknek ad életet. Ez lefordítva, azt jelenti, hogy másfélszer ennyi gyerek megszületésére lenne szükség ahhoz, hogy a társadalom reprodukálja önmagát. Nem nagyon szoktunk belegondolni, hogy a mostani 90 ezer alá csökkent születésszámmal szemben körülbelül 135 ezer gyermek megszületésére lenne szükség ahhoz, hogy a következő generáció ugyanolyan lélekszámú legyen, mint az előző.

Másfélszer annyi gyerek - ez döbbenetes szám. Nyilvánvalóan innen csak számolás kérdése a demográfusoknak előrejelzéseket adni, hogyan alakul a népesség Magyarországon. És nem is az a fő probléma, hogy nagyon gyorsan 8 millió alá csökkenünk majd, hanem hogy közben a lakosság rendkívüli mértékben elöregszik. És akkor fel kell tenni a kérdést, hogy a társadalom hogyan fog működni? Ki teremti elő majd a nyugdíjunkat, ki működteti majd a gazdaságot, ki fog minket ápolni a kórházban, azaz ki fogja ezt az egész rendszert működtetni? Ez nem egy elméleti kérdés, hanem nagyon komoly gazdasági következményei lesznek. Magyarország versenyképességét is drámai módon fogja érinteni, sokkal hamarabb, mint gondolnánk. 20-30 éven belül nagyon jelentősen el fog tolódni az aktív-nyugdíjas arány, és még számos egyéb kérdés felmerül...

Nem csak Magyarországon van terítéken ez a kérdés, a nemrég tartott népesedési világnap is javarészt ezt a problematikát járta körbe...

Ha tetszik, ha nem - most már világosan látszik, hogy Európa is súlyos válságban van, ami mögött ott álnak a demográfiai folyamatok. Hiszen az Európa elöregedő társadalmaiban a nyugdíjrendszer fenntartása, az egészségügyi ellátás is egyre több pénzt visz el, miközben az aktív korúak száma folyamatosan csökken. A nyugdíjkorhatár emelés ezt csak egy ideig tudja kezelni. A bevándorlás? Vannak arra utaló jelek, hogy az is fog kisebb-nagyobb problémákat okozni, amikor 50 éven belül az uniós országok egy része muzulmán többségű lesz. Az elöregedés hatása egyébként exponenciális mértékben fokozódik majd az elkövetkezendő években. És ez nem csak Magyarországra igaz, hanem az Európai Unió országainak döntő többségére. Nem teljesen olyan mértében, mint ránk, mert a mi adataink a legrosszabbak között vannak az Unióban.

Az interjú itt folytatódik.

Forrás: Családháló

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.