Mit árul el a merénylő arca?

Gyarmati Orsolya

2011. szeptember 27., kedd 16:16, frissítve: szerda 12:53

Nem csupán Norvégiát, de az egész világot megrázta az oslói merénylet, melynek elkövetője, Anders Behring Breivik sokáig csendes tagja volt a társadalomnak. Joggal tehetjük fel a kérdést, vajon körülöttünk is járnak hasonló csendes rémek? Van okunk félteni családjainkat egy közelünkben rejtőzködő pszichopata elől? Hogyan tudjuk felismerni azokat a vonásokat, amelyek komoly pszichés zavarról árulkodnak? A családháló.hu szakértője, Gyarmati Orsolya arcelemző elárulja, Breiviken látszódott, hogy hajlamos figyelmen kívül hagyni a társadalmi szabályokat és hogy szándéka mindig negatív.

Anders Behring Breivik rendkívül széles és különlegesen egyenletes hajvonallal rendelkezik, ami gyakran utal lázadó hajlamra, és egyben annak nagyon erős elfojtására is, legalábbis ami a gyermekkort illeti (kb. 14-15 éves korig). Ez a fajta hajvonal azt is jelzi, hogy fenti életkorig az illető igen rosszul érezhette magát, ami a neveltetését illeti. Ennek alapján Breivik valószínűleg magában lázadt a szülei ellen, és amikor kikerült a szülői befolyás alól, minden addigi elfojtás a felszínre tört, és komoly problémái lettek a szabott irányok és parancsok követését illetően. (Természetesen a legtöbb kamasz átéli az elfojtás-lázadás konfliktust, de tartsuk észben, hogy Breivik esetében szélsőségekről beszélünk, tehát nagyon komoly elfojtásról, nagyon nagy elnyomottságérzésről, és extrém lázadás felszínre töréséről van szó!) Azt is meg kell itt említeni, hogy Breiviket édesanyja egyedül nevelte fel, méghozzá rendkívül liberálisan, ez azonban nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy ez jó volt Breiviknek. Ahogy nyilatkozta: „Nem értek egyet a szuperliberális, matriarchális nevelési elvekkel, mivel ez ahhoz vezetett, hogy bizonyos mértékig feminin lettem.”

Homloka alapján Breivik olyan ember, aki folyamatosan analizál, tervez, nagy dolgokban gondolkodik, és hajlamos figyelmen kívül hagyni a társadalmi szabályokat, illetve más emberek véleményét tetteiről. Széles körű tudással és magas intellektussal rendelkezik, szívesen mondja meg a véleményét, ad tanácsot. (Gondoljunk csak az interneten is olvasható terjedelmes írásaira, ahol megdöbbentő precizitással fogalmazza meg mondandóját, nyilvánvalóan hatalmas háttértudással rendelkezik, és igyekszik a lehető legtöbb emberhez eljuttatni az információkat!) Szeret tanulni, jó a memóriája, és problémáira igen hatékony megoldásokat találhat... Az ilyen ember inkább egyedül szeret dolgozni, illetve élvezi, ha vezetői státusban lehet. Erős akaratú, kitartó, jól tud koncentrálni és előre gondolkodni. Könnyen kirekesztheti saját magát a társadalomból, bár ez általában nem tettei, hanem karaktere által következik be, Breivik esetében azonban a kirekesztés, sajnos, más módon is megvalósult. (Az ezzel a vonással rendelkező emberek általában már gyerekként is magányosak, mivel úgy érzik, nincsenek közös témáik társaikkal.)

A szem a fiziognómiában a legfontosabb része az arcnak. Természetesen fontos a szem formája, elhelyezkedése stb., ami azonban a leglényegesebb, az maga a tekintet. Mindenféle spirituális felhang nélkül is beszélhetünk arról, hogy a tekintet ereje, minősége, milyensége az illető aktuális lelkiállapotának, valamint alapkarakterének legárulkodóbb jelzője. Breivik esetében a tekintet nagyon fókuszált, nagyon intenzív, jéghideg és negatív. Ha az eredeti fényképet úgy nézzük meg, hogy mind a homlokot, mind a szem alatti részeket letakarjuk, jobban láthatóvá válik a tekintet valódi milyensége. Az ilyenfajta úgynevezett shen (tekintet, amely a lélekről árulkodik) egyetlen célra fókuszál, és az illető szándéka mindig negatív.

Breivik szeme (nem a tekintete, hanem a formája) még azt is elárulja, hogy olyan emberről van szó, aki képes azért harcolni, amit saját maga számára a legjobbnak tart. Ha dühös, szavai nagyon nagy sérüléseket okozhatnak, mivel kíméletlenül őszinte, függetlenül attól, hogy mit okoz ezzel másoknak. Elméje jóval aktívabb, mint érzelmei, és inkább a logikát, mint az érzéseket helyezi előtérbe. Nehéz őt megismerni vagy befolyásolni, mert nem sok mindent enged be. Nagyon fontos számára az anyagi jólét és a magasabb szociális státusz. Ha dühös, a haragját nagyon pontosan és precízen fejezi ki és irányítja célpontjaira.

Szája alapján Breiviknek erős egója van, sikeres, érzéki, magabiztos. Vágyik a kényelemre, és szereti, ha kényeztetik. Hajlamos a túlkapásokra szex, evés vagy más terén, hedonista is lehet.

Arcunk jobb és bal oldala sohasem szimmetrikus, mindig vannak apró eltérések. Minél hasonlóbb valakinek a két arcfele, annál inkább jellemző az illetőre, hogy amit kifelé, a külvilág felé mutat, az van belül is. Ennek megfelelően minél eltérőbb a két arcfél, annál nagyobb a különbség a külső álarc és a valódi személyiség között. Az itt látható tükrözés jól mutatja, milyen nagy eltérés van Breivik kifelé mutatott arca és valódi énje között. Breivik több helyen is nyilatkozza, hogy túl femininnek, nőiesnek tartja megjelenését, ezért átesett néhány plasztikai műtéten, hogy férfiasabbnak tűnjön. A legszembeötlőbb különbség a két arcfél között éppen ebben látható: a bal (vagyis a belül érzett) személyiség egy kifejezetten „lányos” arcot mutat igen hegyes állal, ami a bizonytalanságot, mások általi befolyásolhatóságot jelezhet. Az ilyen embernek könnyen változik a hangulata, és túlérzékeny, ami kapcsolatait rövid életűvé teheti. A bal oldali szájforma a shen (tekintet) után a másik olyan egyértelmű jel, amely komoly pszichés zavarra utal: azt jelzi, hogy az illető úgy érezte, szülei mellett nem tud kiteljesedni érzelmileg, és elfojtásba kell menekülnie. Ezzel szemben az arc jobb oldala, vagyis a külvilágnak szánt kép a klasszikus hivatásos, magas rangú katona arca: a rendkívül széles állkapocs, amely dominálja az arcot, kontrollálatlan dühöt takarhat. Az ilyen ember túl erőszakosan akarja érvényesíteni meggyőződését. Nagyon erősen bíráló, és meg akarja mondani másoknak, mit csináljanak. Dominanciára, zsarnokoskodásra való hajlam jellemzi. Megpróbál másokat rákényszeríteni, hogy abban higgyenek, amiben ő. Az egyenes áll idealizmust és gyakorlatiasságot jelez.

Forrás: családháló.hu

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.