Modern népbetegség – a lábgomba

családháló.hu

2012. augusztus 19., vasárnap 11:51, frissítve: vasárnap 11:54

Napjainkban a lábgomba már igazi népbetegségnek számít, egyes adatok szerint a mérsékelt övben a városlakók 70 százaléka szenved tőle. Nem szabad elhanyagolni, mert egyéb betegségek, például visszér vagy ekcéma kiinduló forrása is lehet. Akik nem veszik komolyan a lábgombát, azok a családjukat és a közvetlen környezetüket is veszélybe sodorhatják!

Zárt lábbelik gyakori viselésénél leggyakrabban a 4-5. lábujj között a bőr berepedezik, fájdalmassá válik, viszket, fehérré válik. Idővel ez a folyamat éles szélű, hámló, vörös, viszkető elváltozás formájában ráterjed a többi lábujjközre, illetve a lábhátra is. A berepedezett bőrön a véráramba gombaantigének kerülhetnek, melyek a szervezetben egyfajta allergiás reakciót válthatnak ki. Ezek pedig végül a végtagokon, azaz a lábon szimmetrikusan elhelyezkedő apró, viszkető, vízszerű hólyagok kialakulásához vezethetnek. A másik fontos szövődmény az, hogy a hámsérüléseken át nemcsak gombák, hanem baktériumok is bejuthatnak, és a nyirokutakon át terjedve orbánc, illetve felületes vénagyulladás, nyirokérgyulladás  kialakulását okozhatják.

Kiket fenyeget a lábgomba leginkább?

A gyenge, vagy hosszú antibiotikumos kezelés miatt legyengült immunrendszerű emberek hajlamosabbak elkapni minden gombás fertőzést, így a lábgombát is. Tehát az egészségi állapottól nagyban függ a lábgomba „elkapásának” az esélye. Az ilyen emberek esetében a lábgomba kezelése is körülményesebb.
Bizonyos betegségek hajlamosíthatnak a megfertőződésre. Pl. a cukorbetegek vagy az alsó végtag keringési rendellenességben szenvedők könnyebben kapják el a lábgombát és nehezebben is tudnak tőle megszabadulni.
Akiknek fokozottan izzad a lábuk, azok ugyancsak hajlamosabbak a lábgombára.
Akiknek korábban már volt lábgombája, azok ugyancsak veszélyeztetettebb helyzetben vannak, ők hajlamosabbak az újrafertőződésre.
A fertőződés azokat fenyegeti a legjobban, akik gyakran megfordulnak nyilvános helyen lévő zuhanyzókban, strandokon, szaunákban, fürdőhelyeken.

Miképp tudjuk megelőzni a bajt?

Minden alkalommal alaposan töröljük szárazra a lábujjközöket, csak saját törülközőt használjunk, melyet gyakran kell cserélni. Kizárólag természetes alapanyagú zoknit használjunk és mindennap cseréljük. Lehetőség szerint a lábbeli lélegző anyagból legyen (pl. bőr, vászon), de amint tehetjük, járjunk mezítláb. Minden használat után fertőtlenítsük a fürdőkádat és a tusolótálcát, kerüljük a fürdőszobai kilépők használatát, szállodában pedig a padlószőnyegen, szaunában és közös fürdőkben csak saját papucsot használjunk, gombafertőzés gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

A lábgomba házi kezelése

Ha a lábgomba ellen nem akar rögtön méregdrága és esetleges mellékhatásokat okozó szereket használni, akkor érdemes kipróbálni az alább leírt olcsó, de ennek ellenére bizonyítottan hatékony és mellékhatások nélküli megoldást:

Vegyünk egy liter 10 százalékos ecetet.
Keverjük össze 1 liter tiszta vízzel.
Ezt a víz-ecet keveréket melegítsük fel kb. 40-42 Celsius fokra.
A keveréket öntsük egy lavórba, vagy valamilyen lábfürdő edénybe, és tegyük bele a lábgombával fertőzött lábunkat.
Az a jó, ha a meleg víz-ecet keverék a körmünket is ellepi, tehát a lavór ne legyen túl nagy.
Legalább 20 percig áztassuk a lábunkat ebben a keverékben.
Az áztatás után a ledörzsölhető lábgombás bőrdarabkákat kíméletesen dörzsöljük le a fertőzött területről.
Ne mossuk le az ecetes vizet tiszta vízzel a lábunkról, hagy fejtse ki jó sokáig a savas hatását a lábgomba ellen.
Legalább 1 hétig minden nap ismételjük meg az itt leírt folyamatot, így nagy esélyünk lesz a lábgomba leküzdésére.

Forrás: Családháló

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.