Nem árt a magzatnak a diétázás

2011. december 15., csütörtök 12:08

Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a túlsúlyos várandós nők jól szabályozhatják a hízásukat, ha odafigyelnek arra, mit esznek.

Az erről szóló kísérleteket összegző tanulmány az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban jelent meg. A megfigyelések során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem árt a magzatnak, ha édesanyja megpróbálja korlátok közé szorítani a súlygyarapodását.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ajánlása szerint egy súlyosan elhízott nőnek elég, ha 5,5-10 kilogrammot szed fel a várandóssága alatt. A kevésbé elhízottak ajánlott súlygyarapodása 7,5-12,5, míg a normál testsúllyal rendelkezőké 12,5-17,5 kilogramm. Az Egészségügyi Intézet néhány munkatársa szerint azonban megtehetik az elhízott kismamák, hogy ennél is kevesebbet szednek magukra, gyermekük akkor sem fog károsodni.

Mivel azonban legtöbb érintett az ajánlottnál jóval többet hízik terhessége alatt, a kutatók arra keresték a választ, hogyan lehetne ezt a folyamatot biztonságosan megállítani. A kísérleteket összegezve a szakemberek arra jutottak, hogy a megfelelő étkezési tanácsokkal ellátott asszonyok átlagosan hét kilogrammal híztak kevesebbet, mint azok, akik nem részesültek ilyen segítségben.

Dr. Raul Artal, a Saint Louis-i Egyetem Orvosi Karának szülésze az egyike azoknak, akik nincsenek megelégedve az Egészségügyi Intézet ajánlásával. ”Úgy gondolom, túl nagyvonalúan kezelik a kérdést” - nyilatkozta a szakértő. Ő maga úgy tapasztalta, hogy egy elhízott kismamának nem is kell gyarapodnia, sőt, akár még öt kilót fogyhat is anélkül, hogy ezzel kárt okozna születendő gyermekének.

A túlsúlyos nők számos komplikációnak vannak várandósságuk alatt kitéve, például a terhességi cukorbetegségnek, magas vérnyomásnak, és gyakran hordanak ki a normálisnál nagyobb méretű babákat, ami megnöveli a császármetszés valószínűségét. Artal szerint a súly tartásával vagy a fogyással kiküszöbölhetőek ezek a veszélyek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy terhesen kell belevágni a legújabb csodadiétákba. A tanulmány által feldolgozott négy klinikai vizsgálatba összesen 537 nőt vontak be, akiket véletlenszerűen osztottak olyanokra, akiknek táplálkozási tanácsokat adtak, és egy kontrollcsoportra. Az első társaság tagjainak naplót kellett vezetniük az általuk elfogyasztott ételekről, és a bevitt kalóriákról.

Artman hangsúlyozta, hogy minden olyan elhízott kismamának, aki kordában szeretné tartani a súlygyarapodását, ki kell kérnie orvosa tanácsait. Általánosságban elmondható, hogy ajánlott az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás - napi 30 perc séta például teljesen megfelelő.

”A terhesség nagyszerű alkalom arra, hogy elkezdjünk egészségesen élni. Ez alól az elhízott nők sem kivételek” - fogalmazott a szakember.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.