Óriási kockázattal jár a vérnyomás a kismamáknál

2012. december 4., kedd 06:15, frissítve: kedd 08:17

Akiknek olyan betegségük van, amely a terhesség során komplikációt okozhat, azoknak még a gyermekvállalás előtt konzultálniuk kell orvosukkal, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban vállalják a terhességet. A Családháló nemrég indult sorozatában azokat a betegségeket gyűjti össze, melyek kockázati tényezőnek számítanak.

A magas vérnyomás nemcsak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Helyes életmód és megfelelően beállított gyógyszeres kezelés mellett azonban mindkettőjük egészsége megőrizhető, a szövődmények kialakulása pedig megelőzhető. Azoknak a nőknek, akiknek terhesség előtt krónikus hipertóniájuk volt, terhességük alatt nagyobb eséllyel alakulnak ki komoly szövődmények. Ezek közé tartozik a preeklampszia (a magas vérnyomás terhesség alatt kifejlődő típusa), a magzat növekedési elmaradása, a korai lepényleválás és a halvaszülés.

Kivizsgálás gyerekvállalás előtt

Még gyermekvállalás előtt mindenképpen fel kell térképezni: érrendszerünk, szívünk bírja-e a terhességgel járó fokozott igénybevételt, valamint a gyógyszeres kezelést át kell állítani olyan szerekre, amik a babánál biztosan nem okoznak rendellenességet. Amennyiben belső szerveink jól működnek és a magzatban kárt nem okozó gyógyszereket szedünk, bátran vállalhatunk terhességet.

A legtöbb hipertóniás nőnek csak enyhén emelkedett (140/90 és 150/100 higanymilliméter közötti szintre) a vérnyomása, gyógyszeres kezelésre ebben az esetben nincs szükség. Néhány nőt azonban kezelni kell ahhoz, hogy ne alakuljanak ki már kórházi kezelést igénylő, még magasabb vérnyomással járó időszakok.

150/100 feletti vérnyomás esetén gyógyszeres kezelésre van szükség, ami csökkenti az agyvérzés és a szövődmények kialakulásának kockázatát. Várandósság alatt fokozottabban kell ellenőrizni a vérnyomásunkat, általában mindennap reggel, délben és este is kell vérnyomást mérni, s erről érdemes naplót is vezetni, így a kezelést módosítani lehet, ha szükséges. A vesék állapotát fokozottan ellenőrizni kell ilyenkor rendszeres vérvételekkel és vizeletvizsgálatokkal.

Csökkenthető gyógyszeradagok

A legtöbb vérnyomáscsökkentő szer terhesség alatt is használható. Az angiotenzint átalakító enzim gátlószereinek szedését azonban, különösen a terhesség utolsó két harmadában le kell állítani. Ezek ugyanis a magzatban komoly vesekárosodást okozhatnak, aminek következtében a gyermek röviddel a szülés után meghalhat.

Szülést követően, ha csak a várandósság alatt jelentkezett először gond a vérnyomással, általában a gyógyszerek szedését fokozatosan abba lehet hagyni. Ebben számíthatunk a háziorvosunk segítségére. Amennyiben valakinek már korábban is megvolt a betegsége, általában csökkentett gyógyszeradag elégséges lehet, azonban minderről a belgyógyásszal kell konzultálni.

A sorozat első részét ide kattintva olvashatja el.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.