Romney tarolt, de a közvéleményt más kötötte le + Videó + Képek

NT

2012. május 9., szerda 06:11, frissítve: szerda 11:10

Miközben Mitt Romney a papírformának megfelelően győzött mind a három államban, ahol kedden republikánus előválasztást tartottak, a forduló szenzációja, hogy Richard Lugar indianai szenátor, a párt egyik leghosszabb ideje szolgáló honatyája elvesztette az újrajelöléséért folytatott küzdelmet.

A 80 éves Lugar, aki hat ciklust, összesen 36 évet töltött az amerikai szövetségi kongresszusban, a párton belüli mérsékelt és konzervatív erők küzdelmében maradt alul. Legyőzője a Tea Party mozgalom által támogatott Richard Mourdock volt állami kincstárnok lett.

Richard Lugar a vesztes
Richard Lugar, a vesztes
Fotó: Reuters

Kedden Indianában, Észak-Karolinában és Nyugat-Virginiában tartottak előválasztást, amelyen a fő kérdés az volt, hogy ki legyen a republikánusok hivatalos elnökjelöltje, de több helyen arról is szavaztak, hogy ki legyen a jelölt a törvényhozási választásokon.

Mivel Romney győzelmét legfőbb ellenfeleinek visszalépése után borítékolni lehetett, a közvéleményt ezen a napon inkább olyan, az elnökválasztási küzdelem szempontjából mellékszálnak látszó, de a közhangulatot kifejező döntések kötötték le, mint Lugar szenátor sorsa és az Észak-Karolinában az előválasztással párhuzamosan a melegházasságok betiltásáról tartott népszavazás – amelyen a többség úgy döntött, hogy csak férfi és nő között jöhet létre törvényes frigy.

Egy negyedik államban, Wisconsinban arról voksoltak, hogy a demokraták részéről ki legyen az állam kormányzójának, az állami alkalmazottak kollektív alkujogainak megszüntetése miatt bírált Scott Walternek a kihívója a júniusi visszahívási szavazáson.

Lugar szenátori pályafutása során, a szövetségi felsőház külügyi és agrárbizottságának vezető pozícióiban, számos kétpárti határozat kidolgozója volt. A veterán politikus különösen a leszerelésért és az atomfegyverek elterjedése elleni küzdelemben szerzett hírnevet magának.

Az őt az újrajelölés esélyétől megfosztó Richard Mourdocknak a novemberi általános választáson a szenátori székért Joe Donelly demokrata képviselővel kell majd megküzdenie. Mivel Lugar korábban kizárta, hogy az előválasztáson elszenvedett veresége esetén függetlenként szálljon ringbe, a demokraták esélyt látnak megüresedő posztjának elhódítására.

Lugar veresége ismét felhívta a figyelmet arra a lehetőségre, hogy az idei a 2010-es „félidős választásokhoz” hasonlóan a hivatalban lévő politikusok elleni protesztszavazás lesz, valamint arra is, hogy az elnökválasztás évében mennyire kevéssé fogékony az amerikai közvélemény a külpolitika iránt.

Az észak-karolinai referendumon a szavazók mintegy 61 százaléka megszavazta azt a tagállami szintű alkotmánymódosítást, amely szerint házasságot csakis heteroszexuális pár köthet. A döntés megerősítette az államban már érvényben lévő, vonatkozó törvényt. A népszavazást megelőző napokban az Obama-kabinet több tagja, köztük Joe Biden alelnök és Arne Duncan oktatásügyi miniszter, nyilvánosan állást foglalt a melegházasságok mellett.


A The Wall Street Journal által kedden közölt közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 49 százaléka támogatja, 40 százaléka pedig ellenzi a homoszexuális párok frigyre lépését. Az Egyesült Államokban ugyanakkor jelenleg mindössze hat államban és a fővárosban legális, 28-ban pedig kifejezetten tiltott az azonos neműek egybekelése. A kérdésben tartott referendumokon a homoszexuálisok ügye rendre megbukott. Az első kivétel a közvélemény-kutatások szerint a kérdésben novemberben Marylandben megtartandó népszavazás lehet.

Wisconsinban öt demokrata jelölt közül Milwaukee polgármestere, Tom Barrett nyerte el a jogot, hogy a június 5-én, a főként a szakszervezeti jogok megnyirbálása miatt megtartandó visszahívási szavazáson Walker kormányzó kihívója legyen. Az Egyesült Államok története során kormányzót ciklus közben eddig mindössze két ízben sikerült visszahívni.

Romney hisz Amerikában. Az ország is benne?
Romney hisz Amerikában. Az ország is benne?
Fotó: Reuters

A CNN nem hivatalos és nem végleges összesítése szerint Mitt Romney a keddi előválasztási forduló után 896 küldött szavazatára számíthat a republikánusok augusztusi országos konvencióján, ahol végérvényesen eldöntik majd, hogy ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje. A poszt elnyeréséhez 1144 támogatóra van szükség. A volt massachusettsi szenátor egyetlen talpon maradt riválisa, Ron Paul texasi képviselő 76 delegátus voksát tudhatja maga mögött.

A fél év múlva tartandó elnökválasztás várható eredményével kapcsolatban kedden egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási eredmények jelentek meg. A Reuters-Ipsos szerint Barack Obama elnök 7 százalékponttal 49:42 százalék arányban vezet valószínű kihívójával szemben. A Rasmussen szerint azonban Romney-nál van az előny, 49:44 százalék arányban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.