Szexuális felvilágosítás itthon és külföldön

Gyarmati Orsolya

2012. május 16., szerda 14:43, frissítve: szerda 14:47

Az új magyar alaptörvényben külön bekezdés mondja ki: az emberi életet a fogantatás pillanatától védelem illeti meg. Az alkotmány ezen pontja nagy felháborodást váltott ki több civil szervezetből, akik úgy gondolják, ez a bekezdés akár alkotmányellenesnek is nyilváníthatja a jelenleg hatályban lévő abortusztörvényt, ugyanakkor a várható jóval szigorúbb szabályozás - a nemzetközi példákat végignézve - nem eredményezne sem magasabb születésszámot, sem kevesebb abortuszt. Az egyházak üdvözlik az új alkotmányt, hiszen vallási szempontból a terhességmegszakítás, illetve bármilyen mesterséges beavatkozás életellenes, bűnnek számít és elítélendő.

Magyarországon évente nagyjából negyvennégyezer terhességet szakítanak meg. A jelenlegi, 1992-ben született törvény szerint hazánkban az abortusz abban az esetben engedélyezett, ha egyrészt a terhességmegszakítás az első trimeszterig megtörténik, valamint, ha az anya súlyos válsághelyzetre hivatkozik, genetikai ok, vagy komoly egészségügyi probléma lép fel és a két kötelező tanácsadás után továbbra is el akarja vetetni a magzatot.

Sajnos egyre korábbra tolódik a gyerekek első szexuális élményének időpontja. A fiatalok a különböző médiumokból ömlő információtömegből leginkább azt szűrik le, hogy az a “menő”, akinek már van szexuális tapasztalata. Éretlenül, lelkileg teljesen felkészületlenül vágnak bele a nagy kalandba, és mivel nincsenek körülöttük olyan felnőttek, akikben megbíznának, egymás között cserélik ki tapasztalataikat. Azt sem lehet elmondani, hogy Magyarországon egységes, magas színvonalú és minden diákot elérő felvilágosító programok lennének. Természetesen minden iskola igyekszik szexuális felvilágosítás címén valamennyit beszélni a fogamzásgátlás fontosságáról és módszereiről, valamint a nemi élet testi-lelki vonatkozásairól, mégis, sok pedagógusnak esélye sincs arra, hogy a gyerekek bizalommal forduljanak ezekben a kérdésekben hozzájuk, és még ha érdekelné is őket a dolog, sokszor akkor sem mernek kérdezni. Ami pedig a nem kívánt terhességet illeti, még rosszabbul állunk. Vannak ugyan oktatófilmek, de a jelek szerint nagyon kevés az a tanár, aki vállalja is, hogy levetíti és utána érdemben feldolgozza a gyerekekkel a látottakat.

A statisztikai adatok szerint az EU-ban Szlovákia és Málta után Magyarországon a legmagasabb a fiatalkorú lányokon végzett terhességmegszakítások száma. Évente nagyjából ötezer abortuszt hajtanak végre kiskorú anyákon, akik közül mintegy kétszázan még a 14. életévüket sem töltötték be.

Nemrég bejárta a médiát az a hír, hogy Romániában egy törvénytervezet értelmében oktatófilm megtekintésére köteleznék a magzatukat elvetetni kívánó nőket, ugyanakkor a döntés jogát kizárólag a nők kezében hagynák. Az ügy nagy társadalmi vitát váltott ki az országban. Az egyik szülész-nőgyógyász úgy vélte, hogy a film levetítése elhanyagolható arányban szorítaná vissza az abortuszok számát, viszont felesleges pszichés terhet rakna az abortusz miatt lelkileg amúgy is rendkívül instabil nők vállára. Voltak, akik úgy vélték, a film megtekintése nem segítség, hanem manipulálás lenne.

Gulyás Gergely, az országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöke úgy véli, minden középiskolásnak látnia kéne már az első évben egy oktatófilmet az abortuszról. Tavaly a kormány országos abortuszellenes kampányt indított, amelynek keretében plakátokat helyeztek el közterületeken. A képeken egy magzat volt látható a következő szöveggel: "Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek." A kampány nagy felháborodást váltott egyes civil szervezetek között, míg mások üdvözölték azt. A Patent Egyesület úgy fogalmazott, hogy a plakát bűntudatkeltéssel manipulál és nem veszi figyelembe a nők önrendelkezési jogát. Egy nemrég elkészült felmérés szerint a magyar felső tagozatosok és középiskolások 97 százaléka elégedetlen az iskolai szexuális felvilágosítás szintjével. Ahogy a tanulmány fogalmaz: a gyerekek a sötétben tapogatóznak.

Nézzük, hogyan zajlik a szexuális felvilágosítás határainkon túl!

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.