Valóban kockázatosabb az ikerszülés?

családháló.hu

2012. július 3., kedd 12:08, frissítve: kedd 12:11

Az ikrekkel még akkor is lehet kalamajka, ha egyébként az egész várandósság kockázatmentesnek bizonyult. A hármas ikrek esetében ezért az orvosok minden esetben császárt javasolnak, de ha két kisbabát hordunk a szívünk alatt, akkor is mindenképpen érdemes a kórházi szülést választani. Itt ugyanis minden feltétel adott az esetleges komplikációk kezelésére.

Amennyiben a kettős ikrek érettek a születésre, három lehetséges helyzetet foglalhatnak el a pocakban:

1. Kettős fejfekvés

Ez esetben mindkét magzat fejjel lefelé fordulva helyezkedik el, ami nagyon jó kilátást biztosít a természetes szülés sikerére vonatkozóan (60-70 százalékos a sikeres hüvelyi szülés). Rossz hír, hogy csupán a babák 45 százaléka helyezkedik el ebben a pozícióban.

2. Fele-fele

Amennyiben az első baba fejfekvéses, a második pedig farfekvéses, az orvos inkább dönthet a császármetszés, mint a farfekvéses szülés lebonyolítása mellett, hacsak nem sikerül a „rosszul” elhelyezkedett babát megfordítani. Ez a felállás egyébként az esetek 35 százalékára jellemző.

3. Harántfekvés

Az esetek fennmaradó 20 százalékában előfordul, hogy az egyik magzat – vagy akár mindkettő – harántfekvéses, ilyenkor az orvos már nem nagyon kockáztat.

Előző cikkünkben utaltunk rá, hogy ha egynél több babát hordasz a szíved alatt, az orvos gyakrabban rendel majd be bizonyos komplikációk kiszűrése érdekében. Fontos, hogy tudd, mik is ezek! Nem rémisztgetés céljából, inkább, hogy minél hamarabb lépni tudj te is, ha bármilyen gyanú felmerül!

a/ Korai vajúdás – koraszülés

Ez a legnagyobb kockázati tényező azon kismamák számára, akik egynél több magzatot hordanak a szívük alatt. Az egyes terhességek átlagos, 40 hetes hosszához képest a kettős ikreké már csak 36 hét, a hármas ikreké 33-34, a négyes ikreké pedig akár 31 hétre is redukálódhat (koraszülésről a 24 és 37. hét között beszélünk). A 36 hétre született babák többségével nincsen semmilyen probléma, ezért az alábbiakban szót ejtünk arról, miért fontos és hogyan lehet felismerni a koraszülés előjeleit. Sokaknál elkezdődik a vajúdás a korai szakaszban (a kettős ikreket várók 40 és a hármas ikreket várók 80 százalékánál!), de aztán végül időre születnek meg a babák.

b/ Kromoszóma-rendellenességek

Ha egynél több babát várunk, a babák kromoszóma-rendellenességének esélye magasabb, mint az egy gyermekes szülők esetében. Ez azért lehetséges, mert az egy babára jellemző kockázati tényezők több gyermek esetében összeadódnak. Ilyenkor a nő életkora is súlyozottan esik a latba: míg az egy babát várók 35 év felett számítanak „idősnek”, addig a kettős terhes anyukánál 33, a hármas ikreket váróknál pedig már 31-32 év a határ.

c/ Diabétesz

A terhességi cukorbetegség szintén gyakrabban fordul elő több gyermeket váró anyukák esetében, ezért az orvosok mindenképpen javasolni szokták az erre vonatkozó szűrővizsgálatokat.

A cikk továbbolvasásához kattints.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.