Varga: Egy tízmilliárd eurós hitelkeret elég lehet

BL

2011. december 17., szombat 06:00

A kormány előtt fekvő legreálisabb forgatókönyv alapján a parlamenti ciklusból hátralévő két év finanszírozását egy legalább tízmilliárd eurós IMF-hitelkerettel biztosítanák – mondta Varga Mihály a Magyar Nemzetnek.

A lap szombati számában megjelent interjúban a Miniszterelnökséget vezető államtitkár úgy fogalmazott: „egy ilyen hitelkerettel – bármi is történik Európában – finanszírozni tudjuk a külső adósságot”. Hosszabb futamidő esetén viszont 15-20 milliárd euró is elképzelhető – tette hozzá.

Varga Mihály a költségvetés újratervezése kapcsán elmondta: „ha minden kötél szakad”, akkor meg kell majd nézni, hogy mely beruházások vagy fejlesztések halaszthatók, vagy pedig hol van lehetőség lassabb kivitelezésre. Továbbá a minisztériumok költségein is lehet majd faragni év közben.

A Magyar Nemzeti Bankkal való kapcsolatról azt mondta az államtitkár, hogy „a kiegyezés nem jelenti azt, hogy rosszul és felelőtlenül működő struktúrákat változatlan formában hagyunk”. Hozzátette: „akkor volt stabil növekedés, pénzügyi egyensúly a gazdaságban, amikor a jegybank és a kormány között összhang volt. Sajnos nem sok ilyen időszak volt Magyarországon.”

„Jelenleg nincs pénzügyminisztérium, senki nem kért fel senkit. Ennyi erővel arra is válaszolhatnék, hogy kinek szurkolok majd a jövő évi olimpia pingpongdöntőjén. A megtisztelő kérdés egyelőre nem aktuális” – válaszolta arra kérdésre, hogy ha a kormányzati struktúra esetleges átalakítása után újra fölállna a pénzügyminisztérium, elvállalná-e annak vezetését.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.