Védjük szemünk fénye szeme fényét?

Czefernek Léna

2012. június 22., péntek 14:58, frissítve: péntek 15:01

A napszemüveg napjainkra igen felkapott divatkellékké nőtte ki magát, s ez a tendencia remekül rímel az amúgy is szükséges UV-védelemmel. Gyermekeink szemére azonban kevesebbszer gondolunk, mint saját dizájnunkra, pedig a káros sugarak őket sem kímélik!

Óriási a felelősségünk!
A mai környezeti hatások között egy gyereknek ugyanakkora szüksége van a védelemre, mint egy felnőtt szemének - mondta el megkeresésünkre Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke, akit arról kérdeztünk, hogyan járunk el megfelelően gyermeknapszemüveg-ügyben. A szakértő felhívta a figyelmet arra a tévedésre, hogy sok szülő kiteszi a gyermeket a napra, mert a D vitamin szükséges, közben pedig egyáltalán nem gondol a szem védelmére. Pedig a sugárzás minden életkorban ugyanolyan káros és e tekintetben óriási a felelősségünk!

A gyerekekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak!

A napozással kapcsolatos szabályok tekintetében ugyanazokat a szabályokat kell alkalmaznunk, mint a felnőtteknél - tudtuk meg. Ez azt jelenti, hogy ha tartós sugárzásnak tesszük ki magunkat vagy a gyermeket, akkor szemünknek is szüksége van a tartós védelemre. Erre azért is különösen fontos felhívni a figyelmet, mert régen a kisgyerekek sokkal ritkábban voltak kitéve tartós besugárzásnak. Mára azonban megváltoztak a szokások - különösen igaz ez a nyaralásra - ezzel együtt a napozás is előtérbe került.

Tilos spórolni!

A napszemüvegek azonban - különösen a márkás darabok - bizony nem két fillérbe kerülnek, ennek ellenére tilos lespórolni ezt a beruházást - gyermekünk egészsége érdekében. Arra a kérdésre, megengedheti-e magának ma egy többgyerekes család a napszemüvegek beszerzését, Tóbiás Richárd egy példával válaszol: egy pár cipőn biztosan nem spórolunk, mert a gyermekünkről van szó! Egy napszemüveg pedig lényegesen kevesebbe kerül, és 1-2 évig remekül használható. Egy átlag napvédő ára - ha nem márkás - egyébként 3-5 ezer forint körül mozog - állítja a Magyar Látszerész Szövetség elnöke, aki arról is meggyőz minket, hogy nem érdemes kockáztatni, a legbiztosabb forrás, ha szaküzletben vásárolunk, és szakember tanácsára választjuk ki a megfelelő darabot. A piacokon kapható szemüvegek hatékonysága ugyanis kétes, bár ha szeretnénk, le tudjuk tesztelni az UV-védelmet: éppen a szövetség szervezésében létesültek mérőpontok, 200 helyen az országban, s sok helyen a mai napig ingyenesek.

A cikk továbbolvasásához kattints.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.