A brazilok fele túlsúlyos

BL

2012. április 11., szerda 12:47

Az apró bikinikről ismert Brazíliában, ahol a testtudatosság a mániával határos, a lakosság közel fele túlsúlyos – derült ki a brazil egészségügyi minisztérium kedden közzétett tanulmányából.

„Ideje megfordítanunk a trendet, ha el akarjuk kerülni, hogy az Egyesült Államokhoz hasonló ország legyünk” – mondta Alexandre Padilha egészségügyi miniszter. A tanulmány szerint a 2006-os 42,7 százalékról 2011-re 48,5 százalékra emelkedett a túlsúlyos emberek aránya, míg ugyanebben az időszakban 11,4 százalékról 15,8 százalékra nőtt az elhízottak aránya.

A férfiaknál a 35-45 évesek között volt a legtöbb túlsúlyos, a korosztály 63 százaléka, míg a nőknél a 45-54 éves korosztályban volt a legmagasabb az arány, 55,9 százalék. A tanulmányba bevont legfiatalabb korcsoport a 18-24 éveseké volt, amelyben a férfiak 30 százaléka, a nőknek pedig a 25 százaléka bizonyult túlsúlyosnak.

Vizsgálták a brazil lakosság életmódját is: a válaszokból kiderült, hogy minden harmadik ember hetente legalább ötször eszik zsíros ételt vagy iszik cukrozott üdítőitalt. A férfiak 40 százaléka, a nők 22 százaléka állította, hogy rendszeresen edz. 2011 januárja és decembere között országszerte 54 ezer brazil felnőttet kérdeztek ki a felmérés keretében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.