A napozás kellemes, de veszélyes is lehet!

2016. március 11., péntek 08:19

Még csak a tavasz közeleg, de a nap egyre többet süt, és a mértéktelen napozás a melanoma kialakulásának valószínűségét növeli! Bár mindenki fél a bőrdaganatoktól, mégis sokan könnyelműek!

A bőrdaganatok jóindulatúak és rosszindulatúak lehetnek, mindkét csoportnak sokféle fajtája van. A leggyakoribb jóindulatúak a következők:

1. Anyajegyek – Sokszor veleszületett, máskor később megjelenő, elváltozások, melyek színben és felszínben is eltérnek a környezetüktől. Legnagyobb jelentősége a festékes anyajegyeknek van, mivel egy részük rosszindulatúan átalakulhat, különösen a sérülésnek kitett helyeken.

Ha méret-, alak- vagy színváltozást, az anyajegy környezetében csomóképződést észlelünk, azonnal szakemberhez kell fordulni.

2. Papilloma – inkább idősebb korban jelentkezik, főleg a nyakon és a karon. Ez egy eleinte sárgásbarna, majd egyre sötétebb, morzsalékony szemölcsös felszínű növedék.

Elsősorban esztétikai problémát okoz, és megfelelő módszerrel könnyen eltávolítható.

3. Az úgynevezett keloid főleg fiatal felnőtteken, valamilyen sérülés vagy műtét helyén keletkező tömött tapintatú, vörös, a környező bőr felé rákollószerű „lábakat” képező fényes felszínű daganat, ami időben kezelve jó eredménnyel gyógyítható.

Vannak olyan elváltozások is, melyek szövettanilag már rosszindulatúak, de korai felismerésük a gyógyulás esélyét jelentősen növeli! Ilyenek:

1. Alapsejtes bőrrák – eleinte kis fénylő, széli részén értágulatokkal tarkított növedék. Áttétet nem képez, ám a környező szöveteket roncsolhatja. Sebészi módszerrel, röntgenbesugárzással és egyéb speciális módszerekkel kezelhető.

2. Elszarusodó laphámrák – legtöbbször az arcon, nyakon, kézháton alakul ki, enyhén kiemelkedő, sárgásbarna színű, elszarusodó felszínű daganat. Gyorsan növekszik, és áttétet is képez, ezért mielőbbi ajánlott sebészi eltávolítása.

3. Melanoma – a bőr festéktermelő sejtjeiből, általában ép területen alakul ki, de meglévő festékes anyajegyekből is elfajulhat.

Száma az utóbbi években növekszik, középkorúakon és fiatalokon is előfordul, színe világosbarnától a kékes feketéig terjed. Áttétet képez, kezelése műtéti, kiegészítve más lehetőségekkel, besugárzással és infúziós kezeléssel.

A megelőzés szó szerint életet menthet! Az önvizsgálat is nagyon fontos, de bármilyen gyanús jelenség esetén szakorvoshoz kell fordulni!

Javasolt az évente végzett melanoma szűrés, ahol a bőrgyógyász egy speciális eszközzel vizsgálja végig egész bőrfelületünket!

Ha napra megyünk, óvjuk bőrünket megfelelő faktorszámú fényvédő naptejekkel, viseljünk sapkát, esetleg könnyű kalapot, akinek pedig érzékeny vagy már károsodott a bőre, az inkább az árnyékban pihenjen!

Legolvasottabb cikkek